BCAA is een afkorting voor Brand Chained Amino Acids. In het Nederlands betekent dit de vertakte keten van aminozuren. Er bestaan 20 soorten aminozuren die in menselijke eiwitten te vinden zijn. Als er in de voeding eiwitten aanwezig zijn, worden aminozuren door de spijsvertering, met dank aan enzymen, vrijgemaakt uit het eiwit. Echter zijn er een aantal essentiële aminozuren. Deze eiwitten kan het lichaam niet zelf aanmaken en zullen dus specifiek uit het voedsel komen.

BCAA ofwel Branched Chain Amino Acids zijn vandaag de dag enorm populair in de sportwereld. Wat zijn bcaa nu precies? Wat doet bcaa in je lichaam? Hoe kunt je er voordeel uithalen? Al deze vragen zullen wij uitgebreid voor je beantwoorden. Daarnaast zullen wij een aantal verschillende bcaa supplementen naast elkaar zetten zou dat jij deze kunt vergelijken en kun je met een gerust hart bcaa supplementen kopen.

De beste BCAA; onze top 3

Om je snel van dienst te kunnen zijn hebben wij een top 3 gemaakt van de beste BCAA supplementen. Deze top 3 is samengesteld op basis van verschillende criteria.

Product
MerkPrijs per servingSamenstellingVorm BCAAZoetstofBestellen
BCAA BodyguardMuscle Concepts€ 0,572:1:1Poeder
Stevia
Bestel
BCAA 2:1:1Muscle Concepts€ 0,422:1:1Tabletten
Geen
Bestel
BCAA 4000First Class Nutrition€ 0,492:1:1Tabletten
Geen

De voordelen van BCAA

Het gebruik van BCAA voor, tijdens of na je training heeft de volgende voordelen:

 • Bevordert spierherstel na training
 • Beschermt tegen spierafbraak tijdens training
 • Draagt bij aan vergroten van vetvrije massa
 • Draagt bij aan de aanmaak van nieuwe eiwitten
 • Ondersteunt de ontwikkeling van droge spiermassa

BCAA blends vergelijken

Voordat we overgaan op het vergelijken van ‘reguliere’ BCAA’s, vergelijken we een paar BCAA blends. Deze hebben extra toevoegingen naast BCAA zelf, waardoor het product anders is dan normale BCAA producten. Voor BCAA blends zijn voornamelijk vitamines, glutamine en magnesium belangrijk.

Product
MerkPrijs per servingHoeveelheid BCAA per 100 gramKcal per 100 gramKoolhydratenZoetstofToevoegingenBestellen
BCAA BodyguardMuscle Concepts€ 0,575226,56,7
Stevia
Glutamine, Citruline, Vitamine C, Magnesium en Vitamine B6Bestel
BCAA AminoBody & Fitshop€ 0,455337134,7
Sucralose, acesulfaam-K
Glutamine, Theacrine, Ginseng en cafeïne
BCAA ComplexSCITEC Nutrition€ 0,66509010,2
Sucralose, acesulfaam-K
Alanine, Glutamine en Vitamine B6

 

BCAA vergelijken

Omdat er veel verschillende BCAA supplementen op de markt zijn kan het soms lastig zijn te kiezen welke voor jou schikt zijn, je ziet door de bomen het bos niet meer. Daar gaan wij je bij helpen. Om BCAA supplementen te kunnen beoordelen en te vergelijken hebben wij een aantal criteria naast elkaar gezegd, die van essentieel belang zijn voor de kwaliteit en optimale werking van BCAA. Daarnaast zijn uiteraard praktische zaken meegenomen in deze vergelijking:

 • Prijs per serving
 • Samenstelling
 • Vorm
 • Zoetstof

Product
MerkPrijs per servingSamenstellingVorm BCAAZoetstofBestellen
BCAA BodyguardMuscle Concepts€ 0,572:1:1Poeder
Stevia
Bestel
BCAA 2:1:1Muscle Concepts€ 0,422:1:1Tabletten
Geen
Bestel
BCAA 4000First Class Nutrition€ 0,492:1:1Tabletten
Geen
BCAA CapsulesBodyLab€ 0,502:1:1Tabletten
Geen
BCAA PowderBody Supplies€ 0,402:1:1Poeder
Sucralose
Instant BCAABulkpowders€ 0,642:1:1Poeder
Sucralose
BCAA PowderXXL Nutrition€ 0,442:1:1Poeder
Sucralose, acesulfaam-K

BCAA AminoBody & Fit€ 0,572:1:1Poeder
Sucralose, acesulfaam-K
BCAA XplodeOlimp€ 0,602:1:1Poeder
Sucralose, acesulfaam-K
BCAAMyProtein€ 0,642:1:1Poeder
Sucralose, acesulfaam-K

Wat is BCAA?

Zoals gezegd is BCAA een afkorting van Branched Chain Amino Acids. Simpel vertaald betekent dit “vertakte keten van aminozuren”. Een BCAA supplement bestaat meestal uit de volgende aminozuren:

 • Leucine
 • Isoleucine
 • Valine

Deze aminozuren behoren tot de zogenaamde essentiële aminozuren. Dit zijn aminozuren die niet door ons lichaam zelf aangemaakt worden en dus van buitenaf binnengekregen en aangevuld dienen te worden.

BCAA Werking – Wat doet BCAA?

Wanneer het menselijk lichaam energie nodig heeft zal het lichaam uiteindelijk spieren afbreken om hier BCAA’s uit te halen die weer energie leveren om te presteren / bewegen. Spierafbraak is een natuurlijk proces van ons metabolisme, maar het innemen van BCAA supplementen tijdens of na de training zal spierafbraak en andere weefsels tegen gaan. Om nog dieper in te gaan op de werking van BCAA’s bespreken wij onderstaand de drie BCAA elementen apart.

Om de werking van BCAA als geheel uit te leggen zetten we de werking van de 3 aminozuren die in een BCAA supplement gecombineerd worden op een rij;

 • Leucine
 • Isoleucine
 • Valine

 

Leucine

BCAA’s hebben de functie om spieren te vergroten. Leucine is hier eentje van. Het lichaam kan leucine niet aanmaken dus moeten wij dit binnen krijgen via voeding of een supplement. Leucine reguleert de bloedsuikerspiegel, stimuleert de aanmaak van groeihormonen en zorgt voor een evenwichtige energiehuishouding. Daarnaast gaat leucine de spierafbraak tegen tijdens en na zware inspanning. Leucine wordt vaak gezien als het verbindend element in een BCAA supplement.

Enkele kenmerken van leucine:

 • Zorgt voor verhoging van de insuline productie. Dankzij een betere insuline productie worden koolhydraten en eiwitten beter opgenomen door het lichaam. Het resultaat hiervan is een betere opbouw van de spieren
 • Samen met twee andere aminozuren beschermt leucine de afbraak van spieren. Indirect zorgt het ook voor brandstof voor je spieren!
 • Helpt de hormoonproductie groeien. De hormoonproductie moet zorgen dat het de botten, spierweefsel en de huid helpt herstellen.
 • Leucine wordt vaak voorgeschreven om te herstellen naar een operatie om de huid en spierweefsel beter te laten herstellen.

Isoleucine

 • Isoleucine ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes en hiermee de natuurlijke herstelcapaciteit van het lichaam.
 • Leucine helpt bij het verhogen van de insuline productie. Isoleucine reguleert de bloedsuikerspiegel en moet zorgen om de energie weer op peil te brengen door de spieren weer energie te geven.
 • Isoleucine is nodig voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof door het lichaam naar verschillende lichaamsonderdelen zoals, de hersenen, longen en spieren.

Valine

 • Valine is nodig voor spiermetabolisme.
 • Daarnaast speelt het ook een rol in het repareren, bevordering van energie en de groei van weefsel in het lichaam .
 • Valine reguleert de stikstofbalans in het lichaam. In de groei is er een positieve stikstofbalans en tijdens verwonding is er een negatieve stikstofbalans. Het is dus van belang om deze te reguleren voor optimaal herstel.

De combinatie van deze aminozuren vormt BCAA, met als ideale verhouding 2:1:1 in de bovenstaande volgorde. Deze verhouding wordt dan ook het meeste aangeboden.

Stikstofbalans

Door middel van een stikstofbalans is het mogelijk om te kijken of er kans is op spierafbraak of spiergroei. Hoe kan dat? Een eiwit bestaat voor 16% uit stikstof. Tijdens de afbraak van eiwitten worden de aminozuren van elkaar gescheiden. Na afscheiding van aminozuren wordt de stikstofgroep van de aminozuren gesplitst. Tijdens dit proces komt de stikstof dus vrij en verlaat het je lichaam via urine. Maar ook tijdens een work-out kan stikstof via zweet het lichaam verlaten. Als er minder stikstof het lichaam verlaat, dan wordt toegevoegd, spreek je van een positieve balans en kan er spiergroei worden geconstateerd.

BCAA supplementen: pillen of poeder?

BCAA supplementen worden over het algemeen in 2 vormen aangeboden; BCAA pillen of BCAA poeder. Voor de werking van BCAA maakt de vorm in principe niet uit, toch willen wij graag de poedervorm aanbevelen. De reden waarom we poeder aanbevelen is de snelheid van opname door ons lichaam. Wanneer een pil, tablet of capsule wordt ingenomen, zal deze eerst opgelost moeten worden, voordat de werkzame stof zijn werk kan doen. Omdat BCAA ook tijdens de training effect heeft is het van belang dat deze zo snel mogelijk ingenomen wordt, daarom is BCAA poeder onze keuze.

BCAA pillen

BCAA pillen bevatten natuurlijk alle drie de aminozuren. Zoals gezegd zit het verschil tussen de poeder en de pil-vorm zit hem in de snelheid van opname door het lichaam. De pil-vorm heeft stoffen die de vorm behouden van het pilletje. Die worden eerst afgebroken door het lichaam, waardoor het daadwerkelijk de BCAA’s opneemt. Voor de sporters die tijdens training alleen water willen drinken verkopen wij BCAA tabletten.

BCAA poeder

In poedervorm zijn geen stoffen toegevoegd die de tabletten en/of capsules in vorm moet houden, waardoor het lichaam direct kan beginnen met het opnemen van de aminozuren. De poedervorm heeft vaak wel een toegevoegd smaakje, omdat aminozuren zeer bitter zijn. De meeste sporters krijgen dit niet weg tijdens de training. Dankzij het smaakje kun je, tijdens je training, de BCAA’s makkelijker weg krijgen en het lichaam meteen van energie kunt voorzien. Zo kan het spierafbraak en spierweefsel tegen gaan.