Het FODMAP dieet voor PDS patiënten
Het FODMAP dieet is een dieet die speciaal ontwikkeld is voor mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom. Het prikkelbare darmsyndroom is een vervelend syndroom die zorgt voor klachten zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie, buikpijn, diarree, enzovoorts. Allemaal klachten die als erg vervelend ervaren kunnen worden. Om deze reden hebben ze in Australië het FODMAP dieet ontwikkeld. In dit artikel bespreken we wat het FODMAP dieet inhoud en hoe het jouw kan helpen als PDS patiënt. Lees dus gerust verder!
Hoe komt de Fodmap dieet aan zijn naam?
In ons darmstelsel bevinden zich miljarden goede bacteriën die dienen om voedselrestanten te verteren en om bouwstoffen en energie uit ons voedsel te halen. Deze bacteriën heeft ons lichaam nodig om te kunnen overleven. Echter, kan het ook zo zijn dat er stoffen uit ons voedsel gehaald worden die een negatieve invloed hebben op de darmflora. De goede bacteriën in ons lichaam maken stoffen aan uit het voedsel waar een PDS patiënt niet tegen kan. Dit betekent dus als het ware dat de goede bacteriën de klachten veroorzaken.
In ons lichaam vindt er bij vertering 3 processen plaats. Bij de vertering van eiwitten vindt er rotting plaats en bij de vertering van koolhydraten vindt er gisting of fermentatie plaats. Bij het FODMAP dieet wordt er gefocust op de fermentatie. Hierbij staat het FODMAP dieet voor:
- Fermentation (fermenteren: gisten van voeding door darmbacteriën)
- Oligosaccharides (fructanen/fructo-oligosacchariden (te vinden in granen en groenten) en galactanen/galacto-oligosacchariden (te vinden in peulvruchten)
- Disaccharides (gericht op lactose)
- Monosaccharides (gericht op fructose)
- Polyols (gezoete producten)
Bovenstaande processen en suikers zijn restanten van koolhydraten die overblijven uit onze voeding, wanneer deze koolhydraten verteerd worden ontstaan er gassen en stoffen die een van de oorzaken kan zijn voor de klachten van een prikkelbare darm.
Meest voorkomende symptomen & klachten van een PDS
Mensen die lijden aan het prikkelbare darm syndroom kunnen last hebben van verschillende symptomen. Bij het consumeren van voedsel komen de koolhydraten deels (onverteerd) in onze dikke darm, wanneer deze koolhydraten vervolgens worden afgebroken in onze dikke darm kunnen er gassen en stoffen vrijkomen die onze darm dan kunnen prikkelen (bij gevoeligheid in dit gebied). Daarnaast trekken koolhydraten ook vocht aan richting onze darm waardoor de darm als gevolg van het water gaat opzwellen. Ook kun je door de druk pijn in je buik en een opgeblazen buik krijgen. Daarom volgen veel mensen met het prikkelbare darmsyndroom een speciaal dieet om deze symptomen te bestrijden.
Wie kan jou helpen met het FODMAP dieet?
Wanneer je denkt profijt te kunnen hebben bij het FODMAP dieet raden wij je aan om met een gespecialiseerde diëtist contact op te nemen. De diëtist kan jou namelijk helpen
met het opstellen van een zogezegd FODMAP dieet, waarbij bepaalde voedingsproducten die veel FODMAP’s bevatten worden uitgesloten van het dieet. Om de klachten te remmen / op te lossen wordt een periode van ongeveer zes weken aanbevolen waarin het schema nauwkeurig wordt gevolgd. De mate van gevoeligheid voor de FODMAPs is erg verschillend per persoon, om deze reden is het FODMAP dieetschema voor bijna iedere PDS patiënt anders. Om deze reden is het ook goed mogelijk dat niet alle FODMAPs verantwoordelijk zijn voor de klachten die u heeft..
Na een periode van zes weken is vaak het verschil te merken dat je bereikt hebt als gevolg van het dieet. Na deze zes weken kun je samen met de diëtist onderzoeken / bepalen welke voedingsmiddelen weer bij in jouw voedingspatroon kan worden opgenomen.Het FODMAP dieet is een erg intensief dieet: eerst moet het dieet worden opgesteld op grond van je klachten en vervolgens moet er gekeken worden of dit dieet bij je past. Het kost veel tijd om het dieet af te stellen op jouw klachten en vaak zijn er meerdere consulten nodig met aanpassingen voordat duidelijk is welk dieet het effectiefst is.
Hoe lang duurt het voordat je resultaat hebt?
Na het doorlopen van de zes weken met het FODMAP dieet is er een grote kans dat de klachten zijn verminderd maar dat er nog steeds klachten overblijven. Helaas is het zo dat niet alle klachten kunnen worden opgelost met behulp van het FODMAP dieet. Naast uw voedingspatroon zijn er namelijk ook andere factoren die meespelen bij uw klachten, factoren zoals:
- Intolerantie en allergieën
- Coeliakie
- Buikklachten en darmbacteriën
Het dieet start met een strenge eliminatiefase waarin (alle) producten van de FODMAP worden uitgesloten. Daarna hou je het strenge dieet ongeveer zes weken aan waarin veel FODMAP producten uit je voedingsschema zijn geschrapt. Na zes weken worden de FODMAP’s stuk voor stuk weer toegevoegd aan het voedingspatroon om te kijken hoe je reageert op bepaalde FODMAP’s. Blijven de klachten uit dan kunnen ze weer toegevoegd worden aan je voedingspatroon. Komen de klachten weer terug dan kan het voedingsproduct beter uit het voedingspatroon gelaten worden. Zo ontwikkel je een nieuw voedingspatroon (dieet) dat je kunt blijven gebruiken om klachten te voorkomen. Een vergelijkbaar dieet aan het FODMAP dieet is het PDS dieet waarover gelezen kan worden in onze andere blog.