geheugen-verbeteren-met-supplementen
Written by Sportvoeding.net

Geheugen verbeteren met supplementen

Hoe ouder we worden, hoe vaker we last ondervinden van een verslechterd geheugen. Sterker nog; velen hebben daar in hun jongere jaren al last van. Je zult het vast wel eens gehoord hebben: ‘Ben je dat nu al weer vergeten?’. Je geheugen verbeteren zal je ongetwijfeld helpen, zowel tijdens werk als privé. Tekort aan slaap kan een oorzaak zijn van slecht geheugen en concentratie, maar wist je dat voor geheugen verbeteren supplementen ook geschikt zijn?

Slecht geheugen en concentratie

Steeds meer mensen hebben last van een slecht geheugen en concentratie. Meer hierover kun je lezen op onze blog over concentratie verbeteren met supplementen. Het aantal personen met Alzheimer’s stijgt dan ook continu. Wist je dat er maarliefst 210.000 minder mensen last zouden hebben van Alzheimer’s als de eerste symptomen gemiddeld een jaar later zouden ontstaan? Dit zou miljarden euro’s besparen.

Een slecht geheugen kan veroorzaakt worden door onder andere:

  • Alcohol, tabak en drugs
  • Slaaptekort
  • Depressie/stress
  • Medicijnen
  • Dementie

Geheugen verbeteren met supplementen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er vele oorzaken voor een slecht geheugen. Het is dus helemaal niet onwaarschijnlijk dat jij hier symptomen van ondervindt. Kunnen voor geheugen verbeteren supplementen geschikt zijn? Dat kan zeker. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar daadwerkelijke effecten van supplementen op het geheugen, maar door onder andere persoonlijke ervaringen en kleinschalig onderzoek kunnen we veronderstellen dat supplementen kunnen helpen voor het geheugen.

De volgende supplementen kunnen je helpen met je geheugen:

  • Visolie
  • Vitamine E supplementen
  • L-Carnitine
  • Ginseng

Geheugen verbeteren met visolie

Er is een grote hype rondom visolie ontstaan. Dit komt vooral door de omega 3 vetten die erin zitten: deze hebben vele gezondheidsvoordelen, op het gebied van onder andere hart- en vaatziekten en ontstekingen. Ze zouden echter ook wel eens kunnen helpen met het geheugen verbeteren. Het onderzoek dat op dit gebied is gedaan wijst namelijk uit dat omega 3 vetten de kans op Alzheimer’s kunnen verlagen.

Vitamine E supplementen voor het geheugen

Vooral voor oudere mensen kan vitamine E zeer behulpzaam zijn. Het gebruik van vitamine E supplementen kan voor mensen met Alzheimer’s zorgen voor verminderde klachten, maar ook zonder deze ziekte kan vitamine E helpen.

L-Carnitine supplementen

Ook L-Carnitine zou kunnen helpen op het gebied van geheugen. Deze aminozuur heeft bewezen mensen met Alzheimer’s te helpen met hun klachten.

Ginseng

Dit is een geneeskrachtige plant en kan helpen tegen onder andere vermoeidheid en het bloedsuikerspiegel. Ook voor het geheugen heeft ginseng in enkele onderzoeken voordelen bewezen; er is echter geen grootschalig onderzoek gedaan naar het effect van ginseng op het geheugen verbeteren.