groentesap
Written by Sportvoeding.net

Zijn groentesappen goed voor sporters?

Groentesappen winnen aan populariteit. Steeds meer mensen drinken ze en ook onder sporters groeit de belangstelling voor deze vitaminerijke sapjes. Wij zochten uit wat groentesappen voor sporters kunnen betekenen. 

Wat zijn groentesappen?

Groentesap wordt gemaakt van het pure vocht wat uit de groente geperst wordt. Een groentesap wordt gemaakt door het sap van meerdere groentesoorten met elkaar te vermengen. Het voordeel hiervan is je de voedingsstoffen van verschillende groentesoorten in één sapje hebt.

Een groentesap kan voor 100% uit groentesap bestaan of aangevuld zijn met een klein beetje vruchtensap. Dit wordt gedaan om de smaak van groentesap te verbeteren. Het aandeel van het vruchtensap wordt hierbij wel zo laag mogelijk gehouden. Dit wordt gedaan om het aandeel suiker in het groentesapje zo laag mogelijk te houden. Ook al zijn de suikers uit vruchtensappen natuurlijk, het blijven wel suikers en dus calorieën.

Hoe koop je groentesap?

De goede groentesappen koop je online. De groentesappen die online worden aangeboden worden gemaakt van biologische groentesappen. Dit is belangrijk omdat je in één klein flesje groentesap het sap van 400 gram tot 600 gram groente zal aantreffen. Dit is veel meer groente dan je normaal gesproken zou eten. Indien dit bespoten groente zou zijn dan krijg je wel erg veel bestrijdingsmiddelen binnen door het drinken van groentesap.

In supermarkten zal je soms ook groentesap aantreffen. Deze worden volgens een andere procedé gemaakt en bevatten vaak meer vruchtensap dan groentesap. De groentesappen die je bij gespecialiseerde webshops zult aantreffen bevatten altijd minimaal 70% groente. 

Zelf maken?

Het goedkoopste is om je groentesapjes zelf te maken. Dit doe je met behulp van een slowjuicer. Met een slowjuicer wordt het vocht langzaam uit de groente geperst. Dit gebeurt met veel kracht zodat er geen kostbaar vocht verloren gaat.

Doordat een slowjuicer langzaam draait is er geen warmteontwikkeling. Dit is belangrijk voor het behouden van de vitamines en antioxidanten. Deze gaan namelijk verloren als ze worden verhit. Zo gaat bij het koken van groente vaak wel 50% van de hoeveelheid vitamine C verloren. Met een slowjuicer hebt je dit probleem niet. Alle voedingsstoffen blijven optimaal bewaart.

Een nadeel van zelf je groentesap maken is dat dit veel tijd kost. Dit komt omdat het schoonmaken van een slowjuicer een lastig en tijdrovend klusje is. Dit kan je ondervangen door in één keer een hele voorraad groentesap te maken. Je kunt groentesap namelijk in de vriezer bewaren. In de koelkast blijft groentesap maar 24 uur goed terwijl het in de vriezer wel 3 maanden houdbaar is.

Als je zelf groentesap gaat maken vermeng dan het sap van verschillende soorten groenten. Dit is niet alleen lekkerder maar zorgt er ook voor dat je veel meer soorten vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen krijgt. Iedere groentesoort heeft namelijk zijn eigen unieke samenstelling wat betreft de voedingsstoffen. Je wilt je geen zorgen maken over een tekort aan een bepaalde vitamine of mineraal. Door simpelweg veel groentesoorten te mengen ben je ervan verzekerd dat je alle essentiële vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Als je zelf groentesoorten gaat mengen dan loop je wel het risico dat je een sapje krijgt wat nou niet bepaald smakelijk is om te drinken. Maak daarom gebruik van deze beproefde groentesap recepten om er zeker van te zijn dat je sapje ook lekker is. 

De gezondheidsvoordelen voor sporters

Voor sporters heeft het drinken van groentesap vele voordelen. Op de eerste plaats zijn groentesappen erg rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Deze micronutriënten zijn voor sporters erg belangrijk. Zo gaan er door het zweten mineralen verloren. Deze worden door het drinken van groentesap weer aangevuld en blijf je goed gehydrateerd. Zo herstel je sneller van trainingen en raak je tijdens de training minder snel uitgeput.

Vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen zijn ook nodig voor allerlei biochemische processen in je lichaam. Door deze voedingsstoffen in grote hoeveelheden tot je te nemen (door groentesap te drinken) ben je ervan verzekerd dat alles in je lichaam optimaal kan functioneren. Zo zorg je ervoor dat de energiestofwisseling optimaal functioneert. De energiestofwisseling is afhankelijk van mineralen zoals magnesium en vitamines zoals vitamine B1.

Doordat je groentesap drinkt worden de vitamines en mineralen veel beter opgenomen dan wanneer je groente zou eten. Als je groente eet dan moet deze vezels eerst opengebroken worden en een deel van de voedingsstoffen zal in de vezels verscholen blijven liggen. Bij groentesappen zijn alle voedingsstoffen onder grote druk uit de groente geperst. Deze vloeibare voedingsstoffen zullen veel beter door de dunne darm geabsorbeerd worden.

Groentesappen waarin rode biet zit zijn bijzonder nuttig voor sporters. Rode bieten zijn een goede bron van nitraat. Door nitraat verbetert de doorbloeding. Hierdoor kan er meer zuurstof de cellen bereiken. Doordat er meer zuurstof naar de cellen getransporteerd kan worden zullen de sportieve prestaties verbeteren.

Door het nitraat in de rode bieten zal ook de functie van de mitochondriën verbeteren. De mitochondriën zijn de kleine energiefabriekjes die in de cellen zitten. Hierdoor kan je lichaam efficiënter ATP aanmaken. Dit betekend dat je meer energie in korte tijd kunt vrij maken. Hierdoor wordt je explosiever. Iets wat voor krachtsporters bijzonder nuttig is.

Een paar uur na het drinken van rode bietensap zullen de bloedvaten zich al gaan verwijden. Dit komt omdat deze zich ontspannen. Hierdoor kan er meer zuurstof na de cellen en verbetert de prestaties voor duursporters al een paar uur na het drinken van rode bietensap. Een ander voordeel van nitraat is dat het de cognitieve prestaties verbetert. Dit is weer behulpzaam bij tactische sporten.