Hardlopen, wat heb ik nodig om te starten?
Hardlopen, wat heb ik nodig om te starten en succesvol te worden?
Ben je een hardloper of ben je van plan om te hardlopen? Het is altijd lastig om de eerste stap daartoe te zetten, terwijl de ander zonder problemen begint. Tegenwoordig zie je steeds meer mensen “joggen” of hardlopen. De een heeft een doel voor ogen en de ander wilt graag in conditie blijven, dus fit worden/blijven. Om je op weg te helpen naar motivatie of inspiratie te bieden, hebben we een hardloopster met een eigen blog geïnterviewd.
Waarom beginnen met hardlopen?
Veel mensen die fit willen worden, willen afslanken of conditie willen opbouwen beginnen met hardlopen. Hardlopen in je eentje of met z’n tweeën, je ziet tegenwoordig steeds meer hardlopers langs de weg lopen. In dit artikel wordt een hardloopster geïnterviewd die in 2010 een vorm van reuma kreeg (SLE). Haar naam is Nora Schenk en door haar reuma ging ze zich steeds slechter en minder fit te voelen, in haar blog legt ze uitgebreid uit hoe ze deze ziekte overwon dankzij het hardlopen!
Ze heeft haar inspiratie gehaald uit de mensen om haar heen die al bezig waren met hardlopen en vond ook dat zij dit kon!
Hoe is Nora begonnen?
Nora is dus in 2010 begonnen met het maken van korte wandelingetjes met af en toe een hoger tempo. Ze bouwde dit uit door frequenter te gaan lopen, maar ook om de route te verlengen en de intensiteit te verhogen. Door het rustig op te bouwen kreeg ze weinig last van blessures, waardoor ze niet stil kwam te zitten! Dit heeft geleid tot haar eerste marathon in 2012, de Dam tot Damloop. Een droom die uitkwam, maar ook wat een verschil met twee jaar geleden waar een uur wandelen soms te veel was gevraagd. Een ware prestatie met een reumatische aandoening! Echter bleef het daar niet bij, want vrij snel daarop volgde de zware Berenloop op Terschelling in de koude novembermaand over het strand, door de duinen en door de dorpen op het eiland. Een ware prestatie!
Hoe ziet het trainingsschema eruit?
Het streven is om 3 keer per week te trainen, maar dit heeft wel te maken met de sporten crossfit, wielrennen en zwemmen, die ze naast hardlopen ook doet (ondertussen een echte sportjunkie geworden). Ze traint 1x per week met een groepje waar ze haar looptechnieken (loopscholing) traint en een intervaltraining doet. Door middel van een intervaltraining kun je tussendoor vaker en intense sprintjes doen waarvan je snel herstelt. Daarnaast loopt ze alleen hard over een afstand van 10 tot 15 kilometer, afhankelijk van waar ze voor traint.
Wat is er nodig om goed te kunnen hardlopen?
Nora prijst sportkleding, “Soms zie ik mensen in een joggingbroek ‘joggen’ (okee, ik snap dat de naam ‘joggingbroek’ impliceert dat je er mee moet ‘joggen’) maar dat gaat toch schuren?!”. Zelf draagt Nora een runningtight met een shirt of (wind)jack eroverheen. Kleding moet niet te los zitten, want dat kan gaan irriteren en schuren, dus kies voor kleding die lekker om het lichaam zitten, waarin je wel vrij kunt bewegen. Het belangrijkste van allemaal zijn de schoenen. Er zijn legio aan sportschoenen te krijgen, maar wil je het echt in een keer goed doen, dan raad Nora hardloopschoenen te komen die gemaakt zijn voor JOUW voet. Ga op zoek naar een gespecialiseerd hardloop-schoenen-winkel. Hier kunnen ze je voeten opmeten en exact weten hoe jij loopt (voetanalyse). Op basis van je voetanalyse wordt de best passende schoen aangeboden.
Is voeding ook belangrijk voor hardlopen?
Iedereen die resultaat wil boeken met sporten, zal ook op de voeding moeten letten. Dat is algemeen bekend, maar de voeding verschilt per sport, dus hebben we Nora gevraagd welke voeding haar helpt tijdens het sporten en de wedstrijden.
Voor het trainen eet ze weinig, omdat het eten zwaar op de maag kan liggen en het sporten kan hinderen. Voor de wedstrijd neemt ze als ontbijt havermoutpap(koolhydraten voor energie) met fruit (voor de vitamines en mineralen), denk aan een banaan, kiwi of een sinaasappel. Denk wel aan het moment van inname, want ze adviseert om 2 uur voor de wedstrijd te eten.
Gebruikt Nora voedingssupplementen als aanvulling op mijn dagelijkse voeding?
Met voeding alleen komt ze er niet altijd, daardoor neemt ze als aanvulling voedingssupplementen. Welke supplementen neemt ze voor een wedstrijd:
- Eiwitten bij het ontbijt, drinkt lekker weg en geeft een goede aanvulling eiwitten
- BCAA Bodyguard van Muscle Concepts, gemixed in water ,tijdens de wedstrijd in een bidon. BCAA’s helpen om spierafbraak tegen te gaan en spierpijn verminderen kan.
De eiwitten worden met water of melk gemengd (200ml water of melk). Sommige voegen hierbij nog havermout toe voor extra koolhydraten (duursporters hebben veel koolhydraten nodig). BCAA’s bestaan uit essentiële aminozuren, eiwitten zijn weer opgebouwd uit aminozuren, die de spieren van energie voorzien. Het wordt snel opgenomen door het lichaam waardoor je tijdens de wedstrijd energie krijgt.
Voeding is zeer belangrijk voor sporters die graag resultaat willen boeken. Wil je net wat extra uit jezelf halen dan zijn supplementen zeker aan te raden voor een prima aanvulling op je dagelijkse voeding.
Tot slot nog een paar tips van Nora
Twijfel je om hard te lopen? Probeer het! Gun jezelf de tijd om het op te bouwen, want loop niet te hard van stapel. Dit voorkomt blessures, waardoor je motivatie en conditie verliest. Zonde! Dus geef het tijd, bouw het rustig op en geniet van het goede gevoel dat je goed bezig bent. Beetje bij beetje wordt het steeds makkelijker, daar is ze van overtuigd! “En ooit, OOIT, komt die runners high, geloof me!”
Nora Schenk, Miles and more