eliminatie-dieet
Written by Dennis

Het eliminatiedieet uitgelegd!

Iedereen weet dat een gezond en gevarieerd voedingspatroon belangrijk is voor ons lichaam. Maar niet ieder product is even goed voor ons lichaam en bij sommige mensen is het zo dat bepaalde producten een negatieve uitwerking kunnen hebben op hun gezondheid. Het eliminatiedieet wordt vaak gebruikt bij mensen die last hebben van het prikkelbare darmsyndroom. Bij het dieet worden stap voor stap voedingsstoffen uitgesloten, zodat er achter kan worden gekomen welk specifiek voedsel de klachten veroorzaakt. Door gebruik te maken van het eliminatiedieet kun je erachter komen of je klachten ontstaan door bepaalde voedingsmiddelen.

Eliminatiedieet voor een goede gezondheid!

Voor het volgen van het dieet wordt je vaak doorverwezen naar een specialist die ervaring heeft met dit soort diëten. Een eliminatiedieet is te omschrijven als zeer intensief. Het kost namelijk veel tijd om het dieet af te stellen op jouw klachten. Vaak zijn er meerdere consulten nodig voordat het duidelijk is welk dieet effectief is. Het kan soms enkele maanden duren voordat blijkt of het een succesvolle behandeling is geweest of niet.

Dit dieet kan helpen bij het oplossen van bepaalde klachten, maar je kan evengoed bepaalde klachten houden. Niet alle klachten kunnen door middel van het eliminatiedieet opgelost worden want naast je voeding spelen natuurlijk ook andere klachten een rol voor je gezondheid.

Het eliminatiedieet in de praktijk

Om het eliminatiedieet vorm te geven, moeten bepaalde voedselgroepen uitgesloten worden van het voedingspatroon. Zo kunnen gluten, eieren, rundvlees, kip, gluten, soja, varkensvlees, zuivel, maïs, peulvruchten, groenten aardappelen, tomaat, aubergine en noten allemaal uitgesloten worden van het voedingspatroon. Voor het eliminatiedieet staat geen bepaalde tijdsperiode dat het gevolgd moet worden, maar meestal wordt bij een volwassene na drie tot vier weken resultaat ervaren.

Vervolg van het eliminatiedieet

Nadat je verbetering hebt waargenomen als gevolg van het eliminatiedieet (3-4 weken), ga je langzaam aan weer voedselgroepen aan je voedingspatroon toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld starten om 1 dag zuivelproducten te eten zoals kaas of yoghurt. Vervolgens ga je kijken welke invloed het eten van deze producten op jouw lichaam hebben. Je eet 1 dag zuivelproducten om daarna terug te gaan naar het voedingspatroon van je eliminatiedieet om de verschillen te bekijken. Wij raden je aan om een dagboek bij te houden met wat je eet en wat voor reactie je lichaam hierop geeft (slapeloosheid, hoofdpijn, stemmingswisselingen, spierpijn, etc.). In totaal ben je zo’n 6 weken bezig met het toevoegen van voedselgroepen en controleren. Na deze 6 weken kun je vrij goed inschatten hoe je lichaam reageert op bepaalde voedselgroepen.

Conclusie

Het eliminatiedieet is dus geen dieet die erop gericht is om af te vallen,. Wel is het een dieet die geschikt is voor de verbetering van jouw gezondheid. Om deze reden kan het een zeer effectief dieet zijn voor mensen die lopen te kwakkelen met hun gezondheid. Wel raden wij je aan om voordat je het dieet gaat volgen eerst contact op te nemen met een specialist op dit gebied (diëtist).