Eiwitten-spierontwikkeling
Written by Sportvoeding.net

Hoeveel eiwitten heb ik dagelijks nodig?

Eiwitten

Eiwitten zorgen voor de opbouw van vrijwel alle cellen in het lichaam. Het grootste deel van de eiwitten die het lichaam nodig heeft komt het lichaam binnen door middel van voeding. Voor spieropbouw zijn de eiwitten uit voeding vooral nodig om de cellen te repareren en te ontwikkelen zodat de spieren sterker worden. Voor afvallen zijn de eiwitten vooral belangrijk voor het behoud van de spieren.

Wat zijn eiwitten precies?

Eiwitten bestaan uit een aantal kleine moleculen die aminozuren worden genoemd. Een deel van de aminozuren worden door het lichaam zelf gemaakt terwijl een ander deel uit voeding moet komen. Deze aminozuren worden essentiële aminozuren genoemd; het lichaam kan deze niet zelf produceren. Het lichaam heeft alle 22 aminozuren nodig om alle functies uit te voeren waarbij eiwitten benodigd zijn. Een complete eiwitbron voorziet het lichaam van alle essentiële aminozuren. De andere aminozuren kunnen door het lichaam zelf verzorgd worden. Veel dierlijke voedingsmiddelen met eiwitten zijn complete eiwitbronnen. Als een eiwitbron niet voorziet in alle essentiële aminozuren dan wordt dit een incomplete eiwitbron genoemd. Het zijn voornamelijk plantaardige voedingsmiddelen met eiwitten die niet voorzien in alle essentiële aminozuren.

Hoeveel eiwit heb ik nodig?

Iedereen leeft een ander leven met verschillende activiteiten en met een ander lichaam. Dit zorgt ervoor dat iedereen een andere behoefte heeft. Er zijn echter algemene richtlijnen die aangeven hoeveel eiwit iemand nodig heeft. Deze richtlijnen zijn te vinden op Eiwitshake.net maar ook op tientallen andere websites. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten (in gram) voor een gemiddeld persoon die niet sport wordt berekend met deze formule:

Lichaamsgewicht x 0.8 gram

Houdt er rekening mee dat deze formule niet geldt voor zwangere vrouwen en zware personen. Deze hebben waarschijnlijk meer eiwitten per dag nodig. Een voorbeeld aan de hand van de formule: Peter weegt 102 kg. Dit komt per dag neer op 81.6 gram (102 x 0.8) eiwitten per dag. Als Peter weerstandstraining doet zoals krachttraining dan heeft hij meer eiwitten per dag nodig. Als uitgangspunt voor de eiwitbehoefte van een sporter wordt uitgegaan van 1.2 gram per kilo lichaamsgewicht. Voor Peter zou de eiwitbehoefte dan oplopen tot 122.4 gram per dag.