Gezonde-voeding
Written by Sportvoeding.net

Welke voeding versterkt mijn immuunsysteem?

Immuunsysteem versterken

Je immuunsysteem is bedoeld om je te beschermen tegen indringers van buitenaf. Het verdedigd je lichaam tegen vreemde lichaamsstoffen zoals virussen, bacteriën en schimmels. Wil je weten met welke voeding je jouw immuunsysteem kunt versterken? Lees het in deze blog!

Broccoli

Broccoli kan je immuunsysteem versterken. Het bevat sulforafanen die het immuunsysteem versterken. In broccoli zitten broccolikiemen. De broccolikiemen hebben tot wel honderd keer meer sulforafanen dan een volgroeide broccoli. Vroeger moest je de broccolikiemen zelf kweken, maar tegenwoordig zijn ze gewoon in de supermarkt te koop. Belangrijk is om goed op de kiemen te kauwen, omdat je dan de celwanden stuk maakt. Hierdoor kan het enzym myrosinase vrijkomen. Dit zorgt ervoor dat de sulforafaan overgaat tot zijn actieve vorm.

Cranberrysap

Voor veel mensen is het bekend dat cranberrysap infecties in de blaas kan voorkomen. Dit komt, omdat het de zuurgraad van de urine wijzigt waardoor een bacterie geen infectie kan veroorzaken. Wat mensen niet weten is dat cranberrysap ook kan helpen het immuunsysteem te versterken. Cranberrysap heeft een positief effect op bepaalde cellen die zich bevinden in de darmwand van het lichaam. Ook heeft het een positief effect op andere slijmvliezen in het lichaam. Deze cellen zijn de eerste die reageren als virussen en bacteriën deze slijmvliezen proberen binnen te dringen. Cranberrysap zorgt ervoor dat de cellen zich sneller voortplanten waardoor het immuunsysteem versterkt wordt.

Witte champignons

Ook champignons helpen het immuunsysteem. In witte champignons zitten bioactieve stoffen zoals bèta-glucaan. Dit is een voedingsvezel die het immuunsysteem stimuleert. Al bij het eten van 100 gram per dag worden de darmen geactiveerd. In de darmen geven vervolgens weer een seintje door aan het immuunsysteem en daardoor wordt de productie van antilichamen verhoogt.

Gember

In gember zit weldadige vluchtige olie. In deze olie zitten bepaalde stoffen die kunnen helpen bij bijvoorbeeld griep. De griep die wordt veroorzaakt door virussen. Gember zorgt ervoor dat de virussen zich niet verder ontwikkelen. Ook vermindert het de ontstekingen. Ben je al een tijdje ziek, dan kun je ook last krijgen van bacteriën en longinfecties. Ook hier helpt gember tegen. Daarnaast is gember ook makkelijk in te nemen. Je kunt gember gewoon in de winkel kopen en er vervolgens thee van zetten.