pindakaas
Written by Sportvoeding.net

Is pindakaas een superfood?

Pindakaas, wie kent dit lekkere broodbeleg van pinda’s en hoofdbestanddeel van onze overheerlijke satésaus nou niet? Het staat bekend als een heerlijk vettig delicatesse voor tussen ons brood. Maar is pindakaas echt ongezond vettig of gezond vettig? Per merk verschilt het hoe “gezond” de pindakaas is. Lees waarom pindakaas een gezond product is.

Pindakaas is gezond

Onderdrukken hongergevoel

Pindakaas staat bekend om het stillen van je hongergevoel. Dit komt door de hoeveelheid aanwezige eiwitten die pindakaas bevat. Door het onderdrukken van je hongergevoel neig je minder snel om binnen een korte tijd iets te snaaien. Snaaien wordt veel gezien als boosdoener nummer 1 bij het aankomen. Niet doen dus! Eiwitten zijn de bouwstoffen voor je spieren, dus voor sporters kan een pindakaas als beleg goed en lekker zijn voor de afwisseling en variëteit vanwege de aanwezige eiwitten.  

Bevat goede vetzuren

Een pot pindakaas bevat veel calorieën en vetten, maaaaaaar de vetzuren zijn grotendeels onverzadigd, namelijk 85%. Dit wil zeggen dat het gezonde vetten zijn voor je lichaam. Onverzadigde vetten hebben een positief effect op het cholesterol en uiteindelijk het risico op hart- en vaatziekten. 15% van de vetten zijn verzadigd, dus ongezond.

Vitamine E

Naast de eiwitten en vetzuren bevat pindakaas ook nog eens vitamine E. Waar is vitamine E precies goed voor?

  • Voor sporters is vitamine E een belangrijke bouwstof voor de opbouw en bescherming van spieren
  • Ondersteuning van je immuunsysteem
  • Zorgt voor een betere vetverbranding en spijsvertering

Per boterham (15 gram pindakaas) heb je al 11% van je dagelijkse hoeveelheid binnen.

Kortom, goed!

Mineralen

De mineralen fosfor, magnesium en zink zijn ook aanwezig. Deze mineralen zijn onder andere belangrijk bij:

  • Stevigheid botten (fosfor)
  • Behoud, herstel en opbouw van je botten (magnesium)
  • Opbouw van eiwitten (zink)

Pindakaas van Calve

Uit de testen van de consumentenbond en het consumentenprogramma Kassa op NPO3 is de pindakaas van Calve uitgeroepen tot de beste pindakaas van Nederland.  Veel merken pindakaas hebben een andere samenstelling van voedingsstoffen. Bij de andere merken zijn kunstmatige en onnodige voedingsstoffen worden toegevoegd als opvulling van de pindakaas. Denk hier aan verzadigde vetten en onnodige suikers.

Verschillende soorten pindakaas

Er zijn tig verschillende soorten en merken pindakaas. Zo heeft Calve de volgende soorten pindakaas:

  • Calve Naturel
  • Calve Light
  • Calve Creamy
  • Calve met stukjes noot

Het verschil met deze soorten pindakaas zit hem in de samenstelling van de voedingsstoffen. De samenstelling bepaalt in hoeverre de pindakaas gezonder is dan de ander. Hieronder zal ik per soort uitleggen wat het verschil is met de gewone pindakaas van Calve en tot een conclusie komen welke pindakaas jij het beste kan gebruiken tussen je boterham.

Voedingswaarden Pindakaas

Soort pindakaas/voedings- waarden (per 100 gr) Calorieën Vetten verzadigd/onverzadigd Koolhydraten / waarvan suikers) Eiwitten
Naturel 580 gram 8,5 gram / 49,1 gram 11 gram / 2,5 gram 21 gram
Stukjes noot 651 gram 7,5 gram / 47,5 gram 15 gram / 10 gram 20 gram
Creamy 667 gram 7,5 gram / 50,5 gram 15 gram / 11 gram 18 gram
Light 580 gram 6,5 gram / 34,5 gram 32 gram / 7,3 gram 18 gram

Calve Light

Calve Light bevat ten opzichte van de Naturel minder calorieën en vet. Niet geheel verwonderlijk, want het is “light”.  Zelf ben ik nooit onder de indruk van light producten, omdat light producten andere zoetstoffen worden toegevoegd die in het lichaam weer omgezet worden in suikers, vaak nog meer dan gewone suikers. Vaak zijn dit schadelijke zoetstoffen, zoals ace-sulfaam-k en sucralose. Tevens zijn toegevoegde suikers erg slecht voor je en zorgt een teveel aan suikers voor extra vet, dus wordt je sneller dikker! Overbodige suikers worden omgezet tot vet. Het aantal vezels in de light-variant is triest te noemen. Vezels zijn nodig voor een goede stoelgang. Die zijn amper aanwezig. Qua zout scoort ook de light versie erg hoog.  

Calve Creamy

De creamy-smaak heeft de meeste calorieen en bevat de meeste vetten. In verhouding zijn dit de minst verzadigde vetten. Echter bevat Creamy wel de meeste suikers, dit is negatief te noemen, maar amper schadelijke zoetstoffen bevat dankzij de gewone suikers in de pindakaas. Het aantal vezels zijn iets beter dan de “light” versie. De pinda’s die verwerkt zijn in Creamy zijn het laagst van de drie. Zou het zijn dat de rest van de pindakaas is opgevuld met andere ongezonde voedingsstoffen?  De aantal vezels zijn hoger dan de light-variant en het zout iets lager.

Calve met stukjes noot

Door de vorige varianten uitgebreid te hebben besproken kan ik vertellen dat Calve met stukjes noot beter scoort dan de vorige twee. Het bevat minder vet en ook minder onverzadigde vetten. De calorieën liggen zelf iets lager dan de gewone pindakaas. Van de twee pindakaassoorten scoort met noot het beste, maar ook beter dan de gewone naturel smaak? Dat lees je in de conclusie. De koolhydraten liggen gelijk met de Creamy-smaak, echter iets minder van de koolhydraten bestaat uit suiker.

Conclusie

Pindakaas naturel is naar mijn mening op basis van calorieën, onverzadigde en verzadigde vetten , eiwitten, koolhydraten (suikers) de beste. Met het oogpunt op sporters, zijn dit erg belangrijke factoren en scoren hier het beste op. Maar is pindakaas een superfood? Persoonlijk vind ik pindakaas niet een superfood, want de aanwezigheid van vitamines, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen zijn niet inbegrepen. Echter is het een prima product om mee te kunnen variëren in je sportdieet of als product om geleidelijk te gaan afvallen.