sportvoeding
Written by Dennis

Mediterraans dieet: een gezond leven!

Het mediterraan dieet is een dieet dat wordt gekenmerkt door een voedingspatroon van landen rondom het Middellandse Zeegebied. Spanje, Portugal, Griekenland, Italië en Frankrijk. Het zijn allemaal simpele maaltijden die over het algemeen veel:

  • Verse groenten bevatten
  • Kippenvlees bevatten
  • Gemaakt worden met olijfolie
  • Fruit bevatten
  • Volkoren producten bevatten
  • Vette vissen (rijk aan Omega 3) bevatten
  • Noten en zaden bevatten

Een mediterrane voedingspatroon is een zeer geschikt voedingspatroon voor mensen die aan diabetes leiden. Het mediterraan dieet zorgt namelijk ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabieler is en ook beschermt het dieet tegen hart- en vaatziekten.

Voordelen van het mediterraan dieet

Het mediterraan dieet kent diverse voordelen ten opzichte van andere diëten. Zo is het voedingspatroon relatief gezond in vergelijking tot een normaal voedingspatroon. Het bestaat uit voeding die veel vezels en vitaminen bevatten (peulvruchten, fruit en volkoren producten) en worden de koolhydraten van de voeding geleidelijk omgezet in bloedsuikers. Daarnaast is het goed voor onze bloedvaten en hart doordat er in noten, vis en olijfolie veel onverzadigde vetten zitten.

Een soort mediterraans dieet

Bij het mediterrane dieet is er niet een bepaald soort voedingsregime. Doordat er veel landen rondom het Middellandse Gebied liggen zijn er verschillende soorten voedingspatronen. Omdat er zoveel verschillende soorten mediterrane diëten zijn geven wij je wat richtlijnen mee waar je op moet letten als je een mediterraan dieet wil gaan volgen. Zie dit als een algemene richtlijn waarbij je zelf wat toevoegingen kunt leveren. Het is namelijk zo dat een bepaald soort dieet voor iedereen verschillend is afgesteld op de behoeften van een individu.

Basis Mediterraan dieet

Om jou een idee te geven hoe een mediterraans dieet in zijn werking gaat geven wij jou een aantal basisprincipes mee van het dieet. In dit dieet wordt aangeraden om veel groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, vis, schaal- en schelpdieren, kruiden en specerijen en olijfolie te eten. Dit zijn namelijk voedingsbronnen die veel goede voedingsstoffen voor ons lichaam bevatten.

In mindere mate wordt aangeraden om gevogelte, yoghurt, kaas en eieren te eten. Deze voedingsbronnen bevatten namelijk naast veel goede voedingsstoffen ook stoffen die wat minder zijn. Daarom wordt er in het mediterraan dieet aangeraden om deze producten met mate te eten.

Over het algemeen wordt het eten van vlees in veel diëten afgeraden, maar in het mediterrane dieet kun je heel af en toe een stukje rood vlees eten tijdens je maaltijden. Let er wel op dat dit niet te vaak wordt gedaan.

Bij het mediterrane dieet wordt het afgeraden om suikerhoudende en gezoete dranken te drinken, producten te eten met toegevoegde suikers, vlees te eten dat bewerkt is, teveel bewerkte voedingsproducten te eten en als laatste wordt het eten van geraffineerde granen en geraffineerde oliën afgeraden omdat er vaak stoffen vrij komen bij de bewerking ervan die minder goed zijn voor ons lichaam.

Conclusie

In onze ogen is de basis van het mediterrane dieet erg geschikt, omdat er gebruikt wordt gemaakt van veel producten die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en spoorelementen. Om deze reden kan dit dieet uitstekend dienen als basis voor een gezonder voedingspatroon en levensstijl. Door gebruik te maken van de genoemde voedingsbronnen en hier veel variëteit in te brengen kun je een uitstekend gezond voedingspatroon ontwikkelen die je helpt bij bijvoorbeeld het afvallen.