Melk-calcium-mineralen
Written by Sportvoeding.net

Welke mineralen zijn belangrijk voor je lichaam en welke schadelijk?

Een gezond lichaam heeft vitamines en mineralen nodig. Het levert geen energie, maar zorgt het voor de ontwikkeling en groei van je lichaam. Je lichaam kan zelf geen mineralen aanmaken, dus moeten ze via de dagelijkse voeding binnenkomen. Soms krijg je met je voeding niet de gewenste mineralen binnen waar je lichaam om vraagt. Dit kan je oplossen door supplementen of superfoods naast je dagelijkse voeding te nuttigen.

Welke mineralen zijn belangrijk voor je lichaam?

Mineralen zijn ingedeeld in 6 essentiële mineralen, calcium, magnesium, fosfor, natrium, kalium en chloor. Echter zijn er nog meerdere mineralen, maar die zijn in zeer kleine hoeveelheden nodig in je lichaam en zal in deze post niet besproken worden. Dit zijn onder andere:

  • chroom
  • fluoride
  • ijzer
  • jodium
  • koper
  • molybdeen
  • seleen
  • zink

Calcium en magnesium

Calcium en magnesium zijn hulpstoffen voor je skelet, aanmaak en behoud van goede botten en goede tanden. Hiermee wordt bedoeld dat calcium en magnesium je skelet, botten en tanden onderhouden . Maar beiden zorgen ze ook voor de werking van spieren, zenuwen en transport van de andere mineralen in het lichaam. Calcium vind je voornamelijk in melkproducten, zuivel of noten. Een gemiddeld volwassen persoon, tussen de 18 en 50 jaar, heeft tussen de 1 en de 1,2 gram calcium en 350 milligram magnesium per dag nodig. Naarmate je boven de 50 jaar komt neemt de sterkte van de botten af en heeft je lichaam meer calcium(kalk) nodig.

Fosfor

Je lichaam heeft niet snel een te kort aan fosfor, omdat je via de dagelijkse voeding vaak voldoende fosfor binnen krijgt. Fosfor komt voornamelijk voor in zuivel, vlees en peulvruchten. Let wel op bij hoog verbruik van medicijnen dat het fosfor niveau in je lichaam kan dalen. Dit kun je vinden in de bijsluiter van de medicijnen. Te kort aan fosfor kan pijn veroorzaken in je botten, maar ook in de spieren, omdat die bijvoorbeeld te weinig energie krijgen om goed te functioneren. In het ergste geval kan het leiden tot niersteen.
Fosfor is net als calcium belangrijk voor het behoud van een gezond en sterk gebit en onderhoud van het bot. Echter is dat niet de enige functie die fosfor vervuld. Het houdt zich ook bezig met de opslag en verspreiding van energie bezig.

Natrium

Natrium is met name belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk. Een overschot aan natrium kan leiden tot een hoge bloeddruk. Echter komt het snel voor dat in westerse landen te veel natrium in voeding te vinden is. Een hoge bloeddruk komt dus veel voor onder deze bevolking. Naast het reguleren van bloeddruk is natrium ook belangrijk voor de vochtbalans in je lichaam. Bij het uitscheiden van je behoefte verlies je ook zout. Het is daardoor lastig om aan te geven hoeveel natrium een persoon precies nodig heeft. Natrium vind je in veel etenswaren, omdat het toegevoegd wordt als smaakversterker (zout). Let op bij het innemen van producten op het natrium gehalte. Gemiddeld gezien heeft een persoon tussen de 10 en 70 jaar 1,2 tot 1,4 gram natrium nodig.

Kalium

Kalium is net als natrium een regulator van je vochtbalans en de bloeddruk. Echter heeft kalium het tegenovergestelde effect van natrium. Het werkt bloeddrukverlagend en werkt het effect van natrium tegen. Kalium vind je veel in groente/fruit, vlees en brood. Je kent het wel, na een goede avond op stap geweest te zijn dat je wel wat misselijkheid ervaart. De WC is op dat moment je grootste vriend, maar wat doet dat met je lichaam? Bij overgeven verlies je veel kalium. Vaak zorgt dit voor een te kort aan kalium. Zorg er voor dat je na de tijd een stukje brood, vlees of nog beter, een stuk fruit neemt. De nieren hebben een belangrijke functie in het reguleren van het kaliumgehalte in je lichaam.

Chloor

Chloor kan ook niet ontbreken als het gaat om het reguleren van vocht en bloeddruk. Samen met natrium kan een overschot aan chloor leiden tot een hoge bloeddruk. In keukenzout zit de oplossing natriumchloride. Pas op met het toevoegen van keukenzout aan voeding. Een overschot is snel gemaakt. De maximale inname voor chloor ligt voor een volwassen persoon tussen de 3,4 en 3,7 gram in.

Conclusie

Er kan geconcludeerd worden dat de mineralen calcium, magnesium en fosfor zorgen voor kalkvorming in je botten, dat de botten verstevigd en herstelt. Dit is belangrijk als je sporten uitoefent die zich voornamelijk buiten afspelen en valpartijen tot de mogelijkheden behoren. Voor sterke botten is genoeg calcium en magnesium nodig. Dit vermindert de kans op botbreuken. Natrium en chloor zijn erg belangrijk in het reguleren van het vocht en de bloeddruk in het lichaam. Een overschot kan leiden tot een hoge bloeddruk die op zijn beurt weer hart en vaatziekten kan veroorzaken, maar ook duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. De tegenhanger van natrium en chloor is kalium. Kalium zorgt ook voor de vochtbalans en de bloeddruk. Echter verlaagt kalium het effect van natrium en chloor bij een overschot aan deze mineralen. Weet wat je eet, een gezondere levensstijl begint bij je voeding, dit heb jij zelf in de hand hebt!

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, stel ze gerust in een reactie.