voedingssupplementen
Written by Sportvoeding.net

NVWA verbiedt illegale voedingssupplementen

Op 14 oktober van dit jaar heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit er een waarschuwing uitgestuurd voor het gebruik van de voedingssupplementen Irem Natural, Niva Detox en Emtea. Deze supplementen worden omschreven als afslankmiddelen, in de vorm van capsules en thee, en bevatten heftige stoffen die we kennen vanuit de geneesmiddelen.

Een van de stoffen die deze supplementen bevatten, is sibutramine. Dit heeft onderzoek van het RIVM aangetoond. Sibutramine is een stof die voorheen in Europese geneesmiddelen werd gebruikt, maar in 2010 verbannen is van de markt. Als deze stof al niet in medicijnen gebruikt mag worden, dan helemaal niet in voedingssupplementen die voor iedereen te koop zijn. Deze stof zou gevaarlijke situaties in het lichaam kunnen veroorzaken, zoals vaatvernauwing in longen en hart- en herseninfarcten. Lichte bijwerkingen, die gezien kunnen worden als symptomen, zijn het krijgen van een droge mond, duizeligheid en slapeloosheid.
Geneesmiddelen worden in Nederland alleen gebruikt als men er meer voordelen dan nadelen uit kan halen. Ook worden ze alleen op recept van een arts aan je versterkt. Dit benadrukt het gevaar van sommige stoffen die geneesmiddelen kunnen bevatten.

Eerste slachtoffer

Het NVWA heeft onlangs een melding gekregen over de dood van een jonge vrouw, die na het gebruik van de afslankthee is overleden aan acute hartproblemen. Dit is de reden geweest voor het feit dat het NVWA nu alle consumenten oproept om deze voedingssupplementen niet te kopen en wanneer ze al gekocht zijn te vernietigen.

Verbod op verkoop

De voedingssupplementen worden vooral online verkocht, via Marktplaats, webshops en Facebook, en worden ook aan de deur aangeboden. Het RIVM heeft na deze melding een verbod op deze voedingssupplementen opgelegd. Geadviseerd wordt om een arts te raadplegen wanneer je na gebruik last hebt van angstgevoelens, hoge bloeddruk, misselijkheid en hartkloppingen. Men hoeft nu niet bang te worden voor het gebruik van voedingssupplementen, als er maar op een verantwoordelijke manier gebruik van wordt gemaakt. Een voedingssupplement dient gebruikt te worden als aanvulling op je voeding en ze kunnen verschillende doelen helpen te bereiken. Denk hierbij aan afslanken of het verbeteren van sportprestaties. Ze zullen nooit gebruikt moeten worden als plaatsvervanger voor je voeding. Uit (gezonde) voeding haal je namelijk de zuiverste voedingsstoffen.