sportsupplementen
Written by Sportvoeding.net

Zijn sportsupplementen wel “onschuldig”?

In het nieuws zijn sportsupplementen en voedingssupplementen in een kwaad licht gezet door de uitkomst van een onderzoek van de Dopingautoriteit. Er schijnen supplementen op de markt te zijn die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het blijkt te gaan om supplementen die stoffen bevatten die zeer veel invloed hebben op de sportprestaties. Deze stoffen staan niet vermeld op het etiket, maar staan wel op de dopinglijst van de Dopingautoriteit. Je kan dus niet weten of jouw sport- en/of voedingssupplementen een stof bevatten die voor jouw sport verboden is.

Om welke stoffen gaat het?

Voornamelijk supplementen die zich richten op het reguleren van de hormonen, spierversterkers, fatburners of energieboosters. De supplementen waren vrij verkoopbaar en te bestellen via vele websites in Nederland. Sporters konden niet weten dat er stoffen in zaten die staan de dopinglijst. Bij 38% van de supplementen is een stof gevonden die in kleine mate, maar ook in een hoge concentratie. De stoffen zijn niet direct schadelijk voor de gezondheid, maar kan tijdens een dopingcontrole wel naar boven komen met alle gevolgen van dien. Pas op, bij de supplementen waar de concentratie schadelijke stoffen hoog is, kan het WEL schadelijk zijn voor je. Echter gaat dit om de extreme gevallen. Echter was dit bij 3 supplementen het geval. Deze producten zijn ook uit de shop gehaald en mogen niet meer worden verkocht.

Hoe weet je nu of je supplement “clean” is?

Producten van supplementen kunnen hun supplementen laten testen op prestatie bevorderende sportsupplementen of voedingssupplementen. Niet elke producent laat dit testen. Alle kosten worden in rekening bij de producten. Dit is voor de producent vaak niet meer interessant en haakt af, want het is niet verplicht. Er is een register waarin voedingssupplementen staan vermeld die zijn onderzocht. Dit register geeft aan welke bestanddelen het bevat en of ze veilig zijn.

Sportsupplementen en voedingssupplementen zijn hot

In de sportwereld, zowel op amateur niveau (60%) als topsport (85%, gebruiken sportsupplementen. Voor de topsporters is het heel voorzichtig zijn met sport-en voedingssupplementen. Sportsupplementen en voedingssupplementen horen een aanvulling te zijn op je dagelijkse voeding om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen om een prestatie neer te zetten, niet om je prestaties te beïnvloeden.

Tot slot

Helaas zijn er schadelijke supplementen in de omloop. Deze stoffen staan uiteraard niet op het etiket vermeld. Ben je topsporter en fan van een soort supplement, laat het testen door een laboratorium. Als amateur sporter hoef je niet snel bang te zijn dat het een schadelijk effect heeft op je gezondheid als je je supplementen bij een gerenommeerde winkel of webshop haalt. Bij twijfel nooit doen.