Sportvoeding-hardlopen
Written by Sportvoeding.net

Sportvoeding: bij hoeveel uur sporten?

Sportvoeding, je hebt er vast wel eens van gehoord. Misschien vraag je je wel eens af of het echt nodig is om sportvoeding te eten, en of het nou echt helpt om je sportprestaties te verbeteren. In deze blog vind je informatie over wanneer sportvoeding nodig is op basis van de duur, intensiteit en persoonlijke voorkeur van jou.

Minder dan 1 uur sporten

Als je minder dan 1 uur sport dan zul je niet direct sportvoeding nodig hebben. Als je dagelijks de normale hoeveelheid voeding binnenkrijgt en je voldoende water drinkt, dan kan je lichaam deze inspanning leveren. Onder normale voeding worden de macronutriënten verstaan. De normale dagelijkse hoeveelheid is als volgt verdeeld:

  • Eiwitten 0,8 gram x je lichaamsgewicht
  • 100-150 gram koolhydraten per dag
  • 80-100 gram vet per dag

Voor eiwitten geldt dat je 0,8 keer je lichaamsgewicht kunt eten. Weeg je dus 80 kilo dan kun je 64 gram eiwitten eten. De dagelijkse hoeveelheid van koolhydraten ligt op ongeveer 100-150 gram koolhydraten per dag. Dit geldt voor mensen die gezond eten en dagelijks bewegen. Weet je niet zeker of dit voor jouw geldt, dan kun je een voedingsadviseur in de hand nemen. Als we het over vetten hebben, dan wordt voor mannen aangeraden om 100 gram vetten per dag te eten, en voor vrouwen is dit 80 gram.

Tot 2 uur sporten

Als je tot bijna 2 uur sport, dan komt je energieniveau en vochtbalans redelijk onder druk te staan. Hierbij wordt aangeraden minimaal 600 milliliter vocht toe te voegen per uur en 30 gram koolhydraten. Hierbij kun je dus ervoor kiezen om sportvoeding te nemen. Je kunt dan bijvoorbeeld een isotone sportdrank nemen waar koolhydraten inzitten die je lichaam nodig heeft.

Sporten tot 3 uur

De training is nu pittig. De energievoorziening komt nu onder druk te staan, en wordt steeds leger. Er wordt nu geadviseerd om 60 gram koolhydraten per uur meer te nemen. Je kunt dus bijvoorbeeld eerst de isotone sportdrank drinken met 30 gram koolhydraten en vervolgens nog een energiegel of sportreep. Het voordeel van een sportreep of energy gel is dat het makkelijk mee te nemen is en een specifiek doel heeft waardoor er de juiste ingrediënten inzitten.

Langer dan 4 uur sporten

Als je langer dan 4 uur sport dan wordt aangeraden om 90 gram koolhydraten per uur meer te nemen. Om al deze koolhydraten op te nemen kun je gebruik maken van sportdrank, energiegels of energierepen. Door de juiste balans te vinden tussen neemt je lichaam voldoende koolhydraten op waardoor je het volhoudt om zolang te sporten.