superfood-tarwegras
Written by Sportvoeding.net

Superfoods voor je dagelijkse voorraad vitamines en mineralen

Superfoods zijn over komen waaien uit het oosten. In Nederland zijn superfoods sinds 2013 enorm populair geworden. De lifestyle van Nederlanders is aan het veranderen. Elk jaar hoor je aan het einde van het jaar mensen hun goede voornemens uitspreken. Gezonder gaan leven of stoppen met roken zijn de meest populaire voornemens. In deze blogpost schrijf ik over drie superfoods die zeker niet mag ontbreken als jij wel iemand bent die zijn goede voornemens wilt doorzetten.

Waarom zijn superfoods van toegevoegde waarde?

Superfoods bevatten pure voedingsstoffen. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat er geen voedingsstoffen toegevoegd of verloren zijn gegaan tijdens het verwerkingsprocessen. Superfoods bevatten een buitengewone concentratie mineralen en vitamines en andere stoffen, denk aan anti-oxidanten, die toegevoegd kunnen worden aan de dagelijkse voeding. Deze voedingsstoffen komen de gezonde levensstijl en sportprestaties enorm ten goede. Helaas bestaat er niet een superfood die je voorziet van alle benodigde voedingsstoffen die het lichaam verlangt.

Chiazaad

Ondanks de kleine omvang van het zaadje, bevat het ontzettend veel belangrijke voedingsstoffen. Chiazaadjes zijn rijk aan anti-oxidanten, magnesium, zink, ijzer, calcium en vezels en zijn daarbovenop een bron van Omega 3 vetzuren. Deze vetzuren helpen je beschermen tegen hartaanvallen en hartstilstand.
100 gram chiazaad bevat ongeveer:

 • 502 calorieen
 • 30 gram vet
 • 25 gram koolhydraten
 • 23 gram vezels
 • 20 gram eiwit (voeding voor je spieren)

Waarom zijn chiazaden goed voor je als sporter?

De plantaardige plantaardige omega 3 vetten worden sneller opgenomen door het lichaam dan de omega 3 uit supplementen. Naast de gezonde vetzuren bevat het anti-oxidanten (vitamine E). Vitamine E zorgt ervoor dat vrije radicalen zich niet gaan hechten aan gezonde cellen in je lichaam.
Tevens bevatten chiazaden ook plantaardige eiwitten en vele mineralen. De eiwitten zijn bouwstoffen voor je spieren en zijn een toevoeging aan je dieet. De mineralen zijn na de training voornamelijk erg goed voor je. Chiazaad bevat veel ijzer en dat is dan weer nodig voor het vormen van hemoglobine. Hemoglobine is belangrijk voor het zuurstoftransport in het bloed.

Spirulina

Pure spirulina is erg vies om in te nemen, maar al helemaal als je hoort dat spirulina een alg is. Echter is spirulina wel een belangrijke voedingsstof die rijk is aan eiwitten, vitamines, aminozuren, maar ook mineralen. Ook spirulina wordt in de volksmond een superfood genoemd.
Enkele feitjes over spirulina:

  • Het eiwit in spirulina is erg bruikbaar voor het lichaam, want tussen de 50 en 60% wordt genuttigd
  • Het ondersteund de vetverbranding tijdens training
  • Bron van aminozuren. De essentiële aminozuren die nodig zijn voor het

opbouwen van spierkracht. Leucine, Iscoleucine Valine

 • Ondersteund bij het verwijderen van giftige stoffen in je lichaam
 • 65% is eiwit
 • Rijke bron aan ijzer

 

Waarom spirulina innemen als het smerig is?

Jij als sporter wilt graag spieren ontwikkelen. Spieren zijn opgebouwd uit eiwitten. Spirulina bevat veel eiwitten, die nodig zijn voor de opbouw van spiermassa. De drie essentiële aminozuren zorgen dat er energie naar de spieren worden getransporteerd. Daarnaast als je beginnende sporter bent en je wilt vet verbranden dan ondersteund spirulina ook nog eens de vetverbranding. Na een zware training is je lichaam vatbaar voor kwaadaardige invloeden van buitenaf. De antioxidanten in spirulina ondersteunen beschermen je tegen de invloeden van buitenaf en versterkt je immuunsysteem.

Tarwegras

Tarwegras komt van een onvolgroeide tarweplant. Bij het vervroegd oogsten van tarwe zijn nog groene sprieten te zien. Deze groene sprieten worden van de tarwe gescheiden en diepgevroren. Na dat het gras is gevriesdroogd, wordt het gras vermalen tot poeder vorm. Tarwegras is rijk aan veel vitamines, waaronder vitamine C de belangrijkste is en mineralen. Naast het feit dat tarwegras vol zit met vitamines en mineralen, beschikt het ook over de stof chlorofyl(bladgroen). Wat voor eigenschappen heeft chlorofyl?

 • Heeft een reinigende functie binnen het lichaam. Het verwijdert giftige stoffen uit de darmen en zuivert het bloed
 • Ondersteund de aanmaak van rode bloedcellen
 • Ondersteund het immuunsysteem
 • Neutraliseert de ademgeur

Tot slot

Superfoods kunnen toegevoegd worden aan de dagelijkse voeding. Bijvoorbeeld in smoothies, shakes of magere kwark. Zo maakt het je voedsel nog rijker van goede voedingsstoffen dan het al was. Tijdens het verwarmen van superfoods gaan goede voedingsstoffen en eigenschappen verloren. Zonde!