Written by Sportvoeding.net

Tips om te sporten met incontinentieproblemen

Heb jij veel last van ongewild verlies van urine, alleen wil je wel sporten en bewegen? Met incontinentieproblemen zal je vast minder naar buiten gaan en wordt er voor je gevoel een groot stuk aan vrijheid van je afgenomen. Gelukkig hoeft dit niet! Hier zijn een aantal tips waarmee je nog kunt sporten en je voor je gevoel je vrijheid terug krijgt in je leven.

Tips bij verschillende soorten incontinentieproblemen

– Inspanningsincontinentie
Dit is wel de belangrijkste, de inspanningsincontinentie. Dit zijn problemen zoals ongewild urineverlies tijdens het bewegen, hoesten, rennen en tillen. Deze vorm van een incontinentie wordt veroorzaakt door de verslapte bekkenbodemspieren of door een zwakke blaashals. Om deze reden komt er urine vrij en door de zwakte komt er geen ondersteuning van de spieren. Hoe kan je dit tegenhouden bij inspanning? Er kunnen verschillende dingen helpen tegen de inspanningsincontinentie. Zo kunnen bekkenbodemoefeningen helpen, hierdoor worden de bekken sterker, wat zorgt voor minder urineverlies. Er zijn ook diverse geneesmiddelen die kunnen helpen, of een lichte operatie. Er zijn ook verschillende sites voor extra informatie. Incontinentie tips op Depend.nl kunnen een goede aanvulling zijn.
– Urge-incontinentie
Bij de urge-incontinentie lukt het niet de plas op te houden wanneer je aanvoelt dat je naar de wc moet. Als je in een lift staat bijvoorbeeld en je de drang krijgt om te plassen, zal de urine direct vrijkomen. De reden voor deze incontinentie kan zowel psychisch zijn als van lichamelijke redenen. Om deze problemen op te lossen kan je zowel geneesmiddelen gebruiken of gebruik maken van blaas straling.
– Druppelincontinentie
Deze vorm van incontinentie komt veel voor bij het mannelijk geslacht. Aan de naam te lezen, komen er constant druppels urine vrij. Dit kan komen doordat de sluitspier niet goed werkt of doordat de prostaat te groot is. Een manier om dit te verbeteren is door oefeningen te doen en je bekkenbodemspieren te versterken. Anders zou een prostaatoperatie een goede optie zijn.