Testosteron-natuurlijk-verhogen
Written by Sportvoeding.net

Verantwoord testosteron verhogen op een natuurlijke manier

Dat testosteron een belangrijk mannelijk geslachtshormoon is, wist je waarschijnlijk al. Maar hoe kun je dit hormoon op een verantwoorde manier verhogen? Een goede vraag! Wij leggen het graag aan jou uit. Testosteron speelt niet alleen een uitermate belangrijke rol bij de vruchtbaarheid van de man, maar ook bij de seksuele prestaties en voor wat betreft de sterkte van de botten en de spieren.

Cruciaal dus om een gezond testosteronniveau te waarborgen! Echter, naarmate mannen ouder worden, neemt het testosteronniveau jaarlijks af met zo’n één à twee procent. Het is bovendien zo dat verschillende medische condities en keuzes op het gebied van levensstijl ervoor kunnen zorgen dat het testosteron in het mannelijk lichaam aanzienlijk kan worden verminderd.

Natuurlijke manieren om jouw testosteron te verhogen

Jouw testosteron verhogen kan tegenwoordig op verschillende manieren. Legale, testosteron verhogende supplementen kopen is dus geen vereiste meer. Zo kunnen verschillende medische behandelingen ervoor zorgen dat het testosterongehalte wordt verhoogd.

Dit geldt in het bijzonder voor jonge mannen met een te laag testosteronniveau. Dit gezegd hebbende is het zo dat deze mannen ervoor kunnen kiezen om hun lichaam, wanneer het aankomt op het verhogen van het testosterongehalte, een handje kunnen helpen middels het consumeren van de juiste voeding.

Wil je graag je testosteron verhogen op een natuurlijke manier? Dan kan het zeer interessant zijn om jouw dieet te verrijken met één of meerdere van de onderstaande voedingsmiddelen.

Gember

Gember wordt niet alleen sinds jaar en dag gebruikt voor culinaire, maar alsmede voor medicinale doeleinden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van gember ook voor wat betreft de hoeveelheid testosteron in het lichaam een zeer interessante meerwaarde kan bieden.

De inname van gember supplementen voor een periode van drie maanden zou volgens een studie het testosteronniveau in het lichaam met maar liefst 17,7 procent hebben doen toenemen. Deze studie vond plaats onder een testgroep bestaande uit 75 mannen die te kampen hadden met vruchtbaarheidsproblemen.

Volgens de desbetreffende studie zou het gebruikmaken van gember er eveneens voor kunnen zorgen dat de gezondheid van het sperma op een bijzonder positieve manier kan worden bevorderd. Oftewel, je testosteron verhogen met gember kan in de praktijk een zeer interessante keuze zijn.

Oesters

Oesters staan erom bekend dat ze over een grote hoeveelheid aan het mineraal zink beschikken – zeker in vergelijking met andere natuurlijke voedingsmiddelen. Onderzoek heeft niet alleen uitgewezen dat zink uitermate belangrijk is voor de gezondheid van het sperma, maar ook dat het jouw testosteronniveau kan verhogen.

Voor mannen, die te kampen hebben met een ernstig tekort aan zink, geldt dat ze hypogonadisme kunnen ontwikkelen. In dit geval zal er vastgesteld worden dat het lichaam er niet in slaagt om voldoende testosteron aan te maken. Het resultaat daarvan kan bijvoorbeeld impotentie zijn.

Het spreekt voor zich dat je zink niet alleen in oesters aantreft. Je kunt dit testosteron verhogende mineraal in veel andere voedingsmiddelen vinden, zoals schaaldieren, rood vlees, gevogelte, bonen en noten.

Granaatappels

De granaatappel staat algemeen bekend als één van de oudste symbolen voor de vruchtbaarheid, waardoor ook dit voedingsmiddel interessant kan zijn om jouw testosteron een handje te helpen. Verschillende studies die in het verleden zijn uitgevoerd, hebben inzichtelijk gemaakt dat granaatappels ertoe kunnen leiden dat er een boost plaatsvindt op vlak van het testosterongehalte in het mannelijk lichaam.

Daarnaast zijn er nog andere voordelen voor de gezondheid die aan granaatappels verbonden zijn. Voor granaatappels geldt namelijk dat ze vol zitten met natuurlijke antioxidanten, wat de gezondheid van het hart en de bloedvaten kan verbeteren. Bovendien zouden ze een verlaging van het stressniveau in de hand kunnen werken. Het eten van granaatappels zorgt dus voor een echte win-winsituatie!

Groene bladgroenten

Van verschillende groenten is bekend dat zij rijk aan magnesium zijn. Dit is een mineraal dat een structurele bijdrage kan leveren aan het testosteronniveau in het mannelijk lichaam. Wetenschappers die verantwoordelijk waren voor het uitvoeren van een studie, hebben ontdekt dat de inname van magnesium supplementen binnen doorgaans 4 weken het testosteron kan verhogen.

Wil je graag de hoeveelheid magnesium in je lichaam verhogen door het eten van bepaalde groenten? In dat geval kun je jouw dieet aanvullen met spinazie, snijbieten en boerenkool. Ben jij geen grote fan van deze groenten? Dan zijn er nog een aantal alternatieven die eveneens het overwegen waard zijn. Denk daarbij aan noten, zaden en aan volle granen. Lekker!

Vette vis en visolie

Wereldwijd hebben verschillende instituten aangegeven dat het voor mensen belangrijk is om ten minste twee keer per week vis en / of schaaldieren te eten. Vette vis zou in het bijzonder een positieve impact hebben op de gezondheid van de mens, aangezien het rijk is aan de zogenaamde omega-3 vetten.

Ben je niet dol op vis? Dan zou je er eventueel ook nog aan kunnen denken om gebruik te maken van supplementen met visolie. Onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat visolie een effectieve bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van het sperma en het testosteronniveau in het menselijk lichaam.

Ook andere studies, die in een latere fase werden uitgevoerd, hebben deze stelling bevestigd. Enkele voorbeelden van vissoorten – die veel omega-3 bevatten – zijn:

• Makreel
• Haring
• Zalm
• Sardientjes
• Forel

Is testosteron verhogen iets wat je nastreeft? Dan zul je er goed aan doen om één of meerdere van de bovenstaande vissoorten met grote regelmaat te consumeren.

Extra vergine olijfolie

Olijfolie kan aangemerkt worden als hét hoofdbestanddeel van het mediterrane dieet. En daar zijn goede redenen voor te bedenken. Onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat de consumptie van olijfolie in de praktijk behoorlijk wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

Zo zou olijfolie in staat zijn om het risico op hartaandoeningen in te perken en zou het daarnaast een preventieve bescherming tegen kanker kunnen bieden. Dit type olie is niet alleen rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, maar ook aan vitamine E.

Tevens zou de regelmatige inname van olijfolie er volgens verschillende onderzoekers voor kunnen zorgen dat er sprake is van een toename van het zogenaamde “luteïniserend” hormoon. Dit is een hormoon dat de testosteronproductie kan verbeteren. Kortom, olijfolie en testosteron verhogen op een natuurlijke manier gaan hand in hand!

Ajuinen

En “last but not least” zijn er nog de ajuinen (uien). Ook van ajuinen is bekend dat ze heel wat interessante gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Een studie uit 2012 heeft onder meer aangetoond dat de dagelijkse inname van het sap van ajuinen kan leiden tot een aanzienlijke toename van het testosteronniveau. Het ging daarbij wel om proeven die werden uitgevoerd op ratten. Verder onderzoek bij mensen is dus noodzakelijk.

Testosteron verhogen: welke voedingswaren moet je vermijden?

Voor mannen die last ondervinden van een laag testosterongehalte, is het eveneens zaak om verschillende voedingswaren te vermijden. Voedingswaren kunnen namelijk niet alleen je testosteron verhogen; ze kunnen er ook een negatieve invloed op uitoefenen.

Dit laatste is uiteraard iets wat je koste wat het kost wilt vermijden. Enkele voedingswaren die je idealiter dient te vermijden, zijn voorverpakte maaltijden en snacks. Voor deze maaltijden geldt dat ze slechts een beperkte hoeveelheid aan goede voedingswaarden bevatten, terwijl ze doorgaans erg rijk aan calorieën, zout, vet en suiker zijn.

Voor mensen met een laag testosterongehalte is het dan ook belangrijk om zich vooral te richten op verse voeding die bij voorkeur één of meerdere van de in dit artikel aangehaalde voedingsstoffen bevatten. Op deze manier kun je pas echt op een gezonde en natuurlijke wijze jouw testosteron verhogen.