Voeding-tennissen
Written by Sportvoeding.net

Welke voeding bij tennis?

Als je aan tennis denkt dan denk je misschien niet gelijk aan voeding, maar ook bij tennis speelt voeding een belangrijke rol. Door op je voeding te letten bij tennis kunnen je prestaties verbeterd worden. In de volgende blog vind je meer informatie over het eten voor de training, tijdens de training en na de training.

Eten voor het tennissen

Als je tennist dan wordt er veel gelopen. Het kan daarom vervelend zijn om voor de wedstrijd, of voor de training veel te eten. Als je maag te vol zit, dan kan dit klachten opleveren zoals steken in de zij. Daarom wordt er aangeraden om 2 tot 3 uur een maaltijd te eten voordat je gaat tennissen. Zorg ervoor dat de maaltijd veel koolhydraten bevat om je lichaam voldoende energie te geven. Heb je geen tijd voor een maaltijd, dan kun je ook gebruik maken van sportvoeding. Sportvoeding is voeding met de juiste ingrediënten voor zodat jij op volle sterkte kunt tennissen. Afgeraden wordt om vezels en vet te eten. Dit kan maagklachten opleveren. Om optimaal te kunnen presteren is het verstandig om ongeveer één uur voordat je gaat tennissen nog een kleine snack te nemen. Nee hiermee bedoelen we geen patatje, maar iets wat licht verteerbaar is. Dit kan bijvoorbeeld een mueslireep zijn of een stuk fruit.

Eten tijdens het tennissen

Ook tijdens het tennissen is het belangrijk om voldoende te eten. Als je aan het trainen bent, dan weet je hoelang je gaat trainen en kun je daarop inspelen. Een tenniswedstrijd kan nog wel eens langer duren dan gedacht.

Zo duurde een wedstrijd tussen John Isner en Nicolas Mahut maar liefst 11 uur en 5 minuten

Dit was de langste tenniswedstrijd ooit gespeeld. Nu zal de wedstrijd die jij speelt niet zolang duren, maar toch is het verstandig om te eten tijdens het tennissen. Als je 45 minuten tennist dan kan de glycogeenvoorraad al leeg zijn in de bovenbeenspieren. Als je dit niet bijvult met voeding, dan kunnen je prestaties achteruit gaan. Daarom is het verstandig om koolhydraatrijke voeding te eten, of drinken zoals een sportdrank. Hierdoor krijg je weer meer energie waardoor je beter kunt presteren.

Eten na het tennissen

Als je net hebt getennist dan heeft je lichaam voeding nodig. De koolhydraatvoorraad moet weer aangevuld worden dus belangrijk om koolhydraten te eten. Dit kun je bijvoorbeeld halen uit rijst, pasta of aardappels. Wil je geen grote maaltijd eten dan kun je ook een banaan nemen of wat brinta. Belangrijk ook om eiwitten te eten na het sporten. Je spieren zijn uitgeput en moeten herstellen. Eiwitten helpen daarbij en kun je vinden in vlees, vis of eieren.

Drink voldoende

Ook is het belangrijk voldoende te drinken, omdat je veel vocht verliest tijdens het tennissen. Bij warm weer kan dit wel oplopen tot 2-3 liter per uur. Daarom is het verstandig om 24 uur voor het tennissen ongeveer 1,5-2 liter vocht te drinken. Daarbij drink je 400-600 ml water 2-3 uur voordat je gaat beginnen. Tijdens het tennissen wordt aangeraden 400-800 ml water per uur te drinken. Dit is bij warme omstandigheden dus als het wat kouder is, kun je iets minder water drinken. Als je klaar bent met tennissen dan heeft je lichaam onder andere koolhydraten en eiwitten nodig. Dit kun je halen uit hersteldranken. Extra water drinken is daarbij niet nodig.