Voeding-met-negatieve-calorieën
Written by Sportvoeding.net

Voeding met negatieve calorieën

Negatieve calorieën dat kan toch niet?

Je leest voeding met negatieve calorieën en het eerste waar je aan denkt is dat kan toch helemaal niet negatief zijn? Dat is waar de term negatieve calorieën naar verwijst, namelijk de voedingsmiddelen die zo weinig calorieën bevatten die laag genoeg zijn dat er meer energie wordt verbruikt om ze te verteren dan dat ze eigenlijk bevatten. Er zijn maar heel weinig voedingsmiddelen met negatieve calorieën en het kan voorkomen dat deze dan nog niet meer calorieën gebruiken dan ze geven, maar als ze dat wel doen laat dat het effect van de andere voedingsmiddelen in het niets.

Afvallen door voeding met negatieve calorieën te eten

Net als eerder gezegd kun je ook afvallen door negatieve calorieën te eten, hoewel dit mooier klinkt dan het is, want je valt natuurlijk niet kilo’s af door dat te eten en niks te doen. Als je een gezond dieet aanhoudt in combinatie met genoeg beweging dan zul je merken dat je af begint te vallen. Uiteraard is het belangrijk om ook op je calorie inname te letten, zodat je niet dagelijks meer consumeert dan je werkelijke caloriebehoefte. Voeding met negatieve calorieën kunnen je daarbij goed van pas komen.
We zetten de voedingsmiddelen met negatieve calorieën op een rijtje.

Verschillende soorten groenten

Zoals waarschijnlijk al verwacht zijn er groenten zonder calorieën of met weinig calorieën maar dit geldt niet voor alle soorten, dus deze soorten zitten in het rijtje weinig tot geen calorieën: algen, asperges, bloemkool, Chinese kool, erwten, groene bonen, komkommer, kool, prei, radijs, selderij, sla, spinazie, spruitjes, tomaat, witlof en als laatste wortels. Al deze soorten groenten zijn zo laag in calorieën dat ze negatieve calorieën hebben. Dit in combinatie met gezonde voeding en voldoende beweging heeft dus een positieve impact op je leven.

Verschillende soorten fruit

Er zijn natuurlijk ook soorten fruit met negatieve calorieën. Omdat fruit ook iets makkelijker is om voor te bereiden omdat het weinig tijd inneemt en het goed mee te nemen is. De soorten fruit met negatieve calorieën zijn : bosbessen, cranberries, grapefruit, citroen, limoen en framboos. Net als de groenten heeft dit fruit in combinatie met gezond eten en voldoende beweging een positieve impact.

Kruiden en specerijen

Er zijn ook een aantal kruiden en specerijen die het lichaam ontgiftigen en andere voordelen meebrengen. Deze zijn: chili, gember, lijnzaad, kaneel, knoflook, koriander, kruidnagel, peterselie en ui.

Tips en aanbevelingen

Teveel consumeren van een bepaald voedingsmiddel is nooit goed en in dit geval zou het kunnen dat het een negatieve impact op je gezondheid heeft. Let dus op dat je gevarieerd blijft eten en de bovenstaande voeding met negatieve calorieën combineert met gezonde vetten uit olie, avocado, noten en eiwitten uit vlees en zuivel. Het is verstandig om niet de hele dag door te eten maar eerder een aantal (5-6) maaltijden per dag in te plannen die deze voedingsmiddelen bevatten. Je kunt dan voor jezelf een gezond en evenwichtig voedingspatroon samenstellen.