voorkom-blessures-met-sportschoenen
Written by Sportvoeding.net

Hoe voorkom je blessures met goede sportschoenen?

Omdat sporten vaak meer van je lichaam vraagt dan het alledaagse bewegen, kunnen blessures sneller ontstaan bij het gebrek aan goede sportschoenen. Bij veel sporten is snelheid erg belangrijk. De schoen is vaak zo ontworpen dat je goed op snelheid kan komen met de juiste stabiliteit.

Juiste schoen voor juiste sport

Bij elke sport zijn de bewegingen die je maakt verschillend. Het is dus enorm belangrijk dat je bijvoorbeeld geen hardloopschoenen gebruikt bij basketbal. Basketbalschoenen hebben hele specifieke eisen als het gaat om voorkomen van blessures. Bij basketbal maak je veel bewegingen van links naar rechts. Om te zorgen dat je in de snelheid geen enkel blessure oploopt, moet de zool van een basketbalschoen stijf zijn. De schoen corrigeert je dan automatisch als je met je volle gewicht plots van richting veranderd. Om zeker te zijn dat je goed wordt opgevangen door je schoen (bij bijvoorbeeld dunken) is demping een van de belangrijkste dingen bij een goede sportschoen.

De demping van de schoen hangt af van de ondergrond waar je op speelt. Ben je een voetbalschoen, heb je weinig demping nodig omdat een grasmat van nature demping meegeeft. Een basketballer die met zijn volle gewicht land op een hardhouten vloer, moet goed worden opgevangen om knie of heup blessures te voorkomen.

Veel verschillende soorten

Als we kijken naar basketbalschoenen, zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten. Je hebt keuze uit: smal, breed, hoog, laag, zwaar of licht. De keuze die je maakt kan effect hebben op het ontstaan van blessures. Een schoen die een bredere pasvorm heeft is ideaal voor mensen met een brede voet. De schoen zal goed aansluiten zodat de stabiliteit in de schoen optimaal is. Bij een smalle voet heb je vaak veel ruimte over aan de zijkant van je schoen. Een schoen met een brede pasvorm kan dus onstabiel worden waardoor een verzwikte enkel snel opgelopen is.

Back in the days

Vroeger beweerde de professionals dat de hoogte van de basketbalschoenen bepalend is voor de enkele stevigheid. Dit is ontstaan omdat er in het begin van de sport werd gespeeld op Converse Basketbalschoenen. Deze schoenen zijn hoog, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De stijfheid van de zool en de stabiliteit van deze schoenen is niet te vergelijken met de basketbalschoenen van nu. De hoogte van de schoen is tegenwoordig vooral voor enkelbescherming. Bescherming is dus niet ondersteunend maar vooral voor het gevoel. Er zijn veel basketballers die het juist fijn vinden om de bewegingsvrijheid zo goed mogelijk te houden door een lage schoen.

Om zorgeloos te blijven sporten is een juiste schoen dus heel belangrijk. Laat je altijd goed informeren, of ga zelf onderzoeken wat het best bij je past!