waarom-bcaa-tijdens-training
Written by Sportvoeding.net

Waarom zijn BCAA’s belangrijk tijdens je training?

BCAA staat voor Branched Chain Amino Acids wat letterlijk staat voor de vertakte keten aminozuren. De aminozuren die onder BCAA’s vallen zijn: leucine, isoleucine en valine. Tevens vallen deze aminozuren onder de essentiële aminozuren. In totaal zijn er 8 essentiële aminozuren. Deze aminozuren worden essentieel genoemd omdat ons lichaam deze zelf niet kan aanmaken. Hierdoor dienen wij deze aminozuren dus binnen te krijgen via eiwitrijke voeding en supplementen. Maar liefst 70% van het spiereiwit in ons lichaam bestaat uit de bovengenoemde essentiële aminozuren en ondersteunen:

  • de eiwitsynthese
  • het leveren van energie
  • herstelwerkzaamheden van spieren en spierweefsel

Wat zijn aminozuren dan precies?

Zoals je misschien weet zijn eiwitten de bouwstenen van ons lichaam. Aminozuren zijn juist weer de bouwstenen van eiwit. Om deze reden kunnen wij niet zonder de essentiële aminozuren. In totaal zijn er 20 aminozuren die zijn onder te verdelen in de volgende drie groepen:

  • Essentiële aminozuren: dit zijn de aminozuren die wij niet zelf kunnen aanmaken. Deze dienen wij dus te halen uit eiwitrijke voeding en / of supplementen.
  • Semi essentiële aminozuren: als jij fanatiek sport kun je deze aminozuren eigenlijk zien als essentieel. Semi essentiële aminozuren worden namelijk slechts voor een deel aangemaakt door ons lichaam.
  • Niet-essentiële aminozuren: dit zijn de aminozuren die door ons lichaam zelf worden aangemaakt.

Waar zijn BCAA’s goed voor?

Voor, tijdens en / of na een training zijn BCAA’s (de drie belangrijkste essentiële aminozuren) geschikt om spierafbraak tegen te gaan en spieropbouw te stimuleren. BCAA’s zijn makkelijk in te nemen in poeder of pilvorm. Het is echter belangrijk op te letten op de verhouding. Sommige supplementen aanbieders beweren dat een BCAA verhouding van 4:1:1 beter is dan 2:1:1. Dit is echter niet waar en niet wetenschappelijk onderbouwd. [1] Je lichaam heeft de beste opname van de aminozuren leucine, isoleucine en valine (BCAA) in de verhouding 2:1:1. Kortom BCAA’s zijn goed voor het volgende:

  • helpt spierafbraak tegen te gaan
  • verhoogt de eiwitsynthese
  • helpt bij de opbouw van spiermassa
  • voorziet het lichaam van energie tijdens het trainen

Wanneer moet ik BCAA’s innemen?

Het moment van inname maakt niet veel uit. BCAA’s zijn over de hele dag goed in te nemen. Echter zijn er een aantal momenten op de dag dat jij als fanatieke sporter extra profiteert van de voordelen van BCAA’s. Voor de training BCAA’s innemen is nuttig om tijdens je training te profiteren van de werking. Het voorziet je lichaam namelijk van energie. Verder kunnen BCAA’s gemakkelijk gebruikt worden tijdens de training. Je doet bijvoorbeeld het BCAA poeder in je bidon en kan gaan trainen!

Waarom zijn BCAA’s belangrijk tijdens je training? BCAA in poedervorm wordt snel door ons lichaam opgenomen, sneller dan in pilvorm. Tijdens de training helpen BCAA’s je extra energie te leveren wat belangrijk is omdat je energie verliest. Verder zijn BCAA’s nuttig tijdens de training gezien de verhoogde eiwitsynthese en omdat het spierafbraak tegengaat.

Bronvermelding

[1] Crowe, M. J., et al. Effects of dietary leucine supplementation on exercise performance. Eur J Appl Physiol. 2006 Aug;97(6):664-72.