pds-dieet
Written by Dennis

Wat is het PDS dieet?

Het PDS dieet is gericht op mensen die lijden aan het prikkelbare darm syndroom (irritable bowel syndrome). Het prikkelbare darm syndroom is een veelvoorkomende aandoening in Nederland. Veelgehoorde klachten bij het prikkelbare darm syndroom zijn problemen met de stoelgang als gevolg van obstipatie, een opgezette buik, diarree of winderigheid. Ook kunnen deze symptomen verergeren als gevolg van stress of door een fout in je voedingspatroon. In deze blogpost gaan we verder in op hoe het PDS dieet eruit ziet. Lees dus snel verder!

Misverstand PDS dieet

Bij veel mensen heerst het idee dat wanneer ze bepaalde type voedingsmiddelen gaan uitsluiten van hun voedingspatroon, de klachten zullen verminderen of zelfs
verdwijnen, ook wel het eliminatiedieet genoemd. Het kan inderdaad zo zijn dat de ervaren klachten verminderen, maar op de lange termijn krijg je andere klachten als gevolg van de uitsluiting van een bepaald soort type voedingsproduct. Het kan namelijk zo zijn dat je voeding als gevolg van de uitsluiting van bepaalde voedingsproducten erg eenzijdig
wordt. Dit heeft als bijkomend gevolg dat er tekorten in je lichaam ontstaan van micronutriënten (mineralen & vitamines) en voedingsstoffen.

PDS dieet en het voedingspatroon

Voor het prikkelbare darm syndroom is geen duidelijk PDS dieet opgesteld. Dit komt omdat
bijna iedere PDS patiënt anders reageert op voedingsmiddelen waardoor er geen
basisrichtlijnen voor het PDS dieet kunnen worden opgesteld. Wel kunnen de
volgende producten van invloed zijn op de klachten die je ervaart, of juist
niet ervaart. Voedingsmiddelen die niet passen in het PDS dieet zijn:

  • Zoetstoffen en suikers
  • Frisdrank en kauwgom

Zoetstoffen en suikers

Over het algemeen geldt voor deze productsoorten hetzelfde als mensen zonder het PDS syndroom. Overdrijf niet met het gebruik van suikers en zoetstoffen, het is hierbij niet nodig om deze producten te vermijden maar gebruik ze met mate. Wel kunnen sommige zoetstoffen leiden tot extra gasvorming omdat deze suikers (zoals sorbitol) moeten worden afgebroken in de dikke darm, wat dus kan leiden tot extra gasvorming.

Frisdrank & kauwgom

Dranken die koolzuur houden zoals bier en frisdranken kunnen leiden tot extra gasvorming en krampen (en pijn) in de darmen. Om deze reden raden wij je aan om dit soort producten met mate te consumeren. Ook kan het eten van kauwgom (praten tijdens eten, drinken met een rietje) ertoe leiden dat er extra gasvorming ontstaat in het lichaam als gevolg van het extra lucht dat je hierbij naar binnen slikt.

Voedingsmiddelen die wel passen in het PDS dieet zijn:

  • Fruit
  • Probiotica
  • Zuivel

Fruit

Fruit is een prima bron van goede vezels voor je lichaam. Hierbij wordt echter wel aangeraden om de hele vrucht te eten (met schil dus). Zoals ook het geval is bij de zoetstoffen en suikers moet ook met het eten van fruit niet overdreven worden. Zeker het overmatig consumeren van fruitsappen kan negatieve belasting op onze darmflora hebben. Bij vruchtensap krijg je namelijk grote hoeveelheden fruitsuikers (fructose) binnen zonder dat de benodigde vezels erbij inzitten.

Probiotica

Voor mensen die problemen ervaren met hun darmflora kan het zinvol zijn om probiotica te consumeren. Probiotica bevat namelijk goede bacteriën die worden toegevoegd aan de darmflora wanneer het regelmatig gebruikt wordt. Hierbij is het niet zo dat een soort het beste is, dit komt omdat ieder persoon anders reageert op de bacteriën die in een bepaald soort probioticum zitten. Voor gebruik raden wij aan om contact op te nemen met een specialist die kan helpen om te kijken waar uw darmflora behoefte aan heeft.

Zuivel

Het uitsluiten van zuivel in je voedingspatroon is in de meeste gevallen niet nodig voor PDS patiënten. Wel is het zo dat zuivel klachten kunnen doen toenemen als gevolg van een koemelkeiwitallergie of lactose-intolerantie. De meeste mensen die met het PDS syndroom kampen, kunnen prima (kleine hoeveelheden) zuivelproducten verdragen, maar kunnen wel extra gevoelig zijn voor gasvorming die ontstaat bij de verwerking van lactose in de darmen. Hier kan een specialist (diëtist) advies over geven.

PDS dieet voor mensen met een prikkelbare darm

Zoals uit de voorgaande alinea’s is gebleken, is het PDS dieet niet echt te vergelijken met een normaal dieet. Zo is er niet bepaald soort schema waar PDS patiënten zich aan moeten houden. Bij het prikkelbare darm syndroom reageert bijna ieder persoon anders op de voeding die hij of zij binnenkrijgt. Om deze reden is het lastig om een vast PDS dieet vast te stellen voor mensen die ermee kampen. Wanneer jij denkt last te hebben van het prikkelbare darmsyndroom raden wij je aan om contact op te nemen met een specialist (diëtist) zodat hij/zij de klachten kan koppelen aan bepaalde voedingsmiddelen en daarop een passend PDS dieet kan ontwikkelen.