koolhydraten
Written by Sportvoeding.net

Welk koolhydraatrijk voedsel is gezond?

Niet iedereen heeft dezelfde mening over koolhydraatrijk voedsel. De een vindt het belangrijk om veel koolhydraten te eten, terwijl de ander het liefst zo min mogelijk koolhydraten eet. Natuurlijk is dit afhankelijk van je levensstijl en sport, maar in het algemeen kan koolhydraatrijk voedsel best gezond zijn. In deze blog bespreken we koolhydraatrijk voedsel dat gezond is en geven we aan waarom voldoende koolhydraten consumeren belangrijk is.

Voorbeelden van gezond koolhydraatrijk voedsel

Niet elk koolhydraatrijk voedsel is gezond. Sterker nog, er zijn voldoende producten die ongezond zijn, vooral als ze veel suikers en geraffineerde koolhydraten bevatten. Het is daarom belangrijk om goed te weten wat gezond koolhydraatrijk voedsel is. Zie hieronder een paar voorbeelden:

  • Banaan
  • Quinoa
  • Havermout
  • Zoete aardappelen
  • Bruine bonen

Banaan

Deze fruit is erg gezond en bevat veel koolhydraten, waardoor het vaak geconsumeerd wordt door sporters. Een banaan bevat ongeveer 23 gram koolhydraten en is daarmee een snelle bron van voldoende koolhydraten. Bananen zijn snelle bronnen van energie, waardoor ze populair zijn bij (duur)sporters.

Quinoa

Quinoa zaadjes wordt de laatste jaren steeds bekender en dat is niet zonder reden. Dit koolhydraatrijk voedsel komt van de quinoa plant zijn zeer voedzaam en bevatten gezonde voedingsstoffen. Behalve dat quinoa (gekookt) per 100 gram maarliefst 21,3 gram koolhydraten bevat, zitten er ook voldoende vitamines (B1, B2, B3 en E), mineralen, eiwitten en vezels in quinoa.
Daarnaast is quinoa glutenvrij en is het zeer voedzaam, wat voor sommigen belangrijke pluspunten kunnen zijn.

Havermout

Naast quinoa is havermout ook erg voedzaam. Deze volkoren graanproduct bevat maar liefst 66,3 gram koolhydraten per 100 gram. Daarnaast is havermout een goede bron van vezels, vitamines en mineralen. Ook zitten er in vergelijking met andere graanproducten veel eiwitten in havermout. Tevens zou havermout de bloedsuikerspiegel en cholesterol kunnen verlagen, waardoor we het zeker als koolhydraatrijk voedsel dat gezond is zien.

Zoete aardappelen

Een gekookte zoete aardappel bestaat voor ongeveer 20% uit koolhydraten en behoort daardoor tot koolhydraatrijk voedsel. Behalve dat zoete aardappelen erg lekker zijn, zijn ze ook rijk aan vezels, vitamines zoals provitamine A en vitamine C. Ook zitten er veel antioxidanten in zoete aardappelen die tegen oxidatieve stress werken.

Bruine bonen

Het laatste voorbeeld van koolhydraatrijk voedsel zijn bruine bonen. Ook bruine bonen bestaan voor iets meer dan 20% uit koolhydraten. Deze peulvrucht is rijk aan vezels, eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten, waardoor het zeer gezond is. Het is overigens wel belangrijk om te vermelden dat bruine bonen goed gekookt moeten zijn. Rauwe of onjuist gekookte bruine bonen zijn schadelijk voor ons lichaam omdat ze giftig zijn.

Waarom raden we je aan koolhydraatrijk voedsel te consumeren?

Veel mensen zijn bang om koolhydraatrijk voedsel te consumeren, omdat ze denken dat koolhydraten niet gezond zijn en ze ervan zullen aankomen. Dit is echter zeker niet waar! Zolang je gezonde koolhydraten consumeert, hoef je je geen zorgen te maken. Gezonde koolhydraten zijn onbewerkt en bevatten natuurlijke vezels, terwijl ongezonde koolhydraten bewerkt zijn en niet volledig uit natuurlijke vezels bestaan. Voorbeelden hiervan zijn onder andere frisdrank, wit brood en snoep.
Ongezonde (ofwel geraffineerde) koolhydraten kun je het beste vermijden, aangezien ze weinig belangrijke voedingsstoffen bevatten en in verband staan met gezondheidsproblemen. Gezonde koolhydraten hoef je je echter geen zorgen over te maken, omdat producten met deze gezonde koolhydraten ook rijk zijn aan onder andere:

  • Vezels
  • Vitamines
  • Mineralen
  • Antioxidanten

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie. Daarnaast zijn producten met deze gezonde koolhydraten door het bovenstaande ook belangrijk voor het lichaam, onder ander om bepaalde ziektes te bestrijden. Hierdoor raden wij aan om koolhydraatrijk voedsel dat gezond is zeker niet te vermijden.