Wat is creatine?

Een van de meest onderzochte sportsupplementen is creatine. Creatine is een stof die het lichaam zelf kan aanmaken dankzij de alvleesklier, lever en nieren. Het stofje wordt gevormd door drie aminozuren. Daarnaast kan creatine worden aangevuld door vlees en vis. Creatine is een grote energiebron voor de spieren en wordt daar ook opgeslagen, zodat de spieren direct aanspraak kunnen maken op die energie.

De beste creatine – top 3 creatine

Er zijn veel aanbieders van creatine met hun eigen voordelen en nadelen. De keuze die je maakt hangt af van wat je doel is, met creatine is dat waarschijnlijk meer kracht en/of spiermassa. We hebben een top 3 gemaakt van de beste creatine dat je in Nederland kunt kopen!

Product
MerkPrijs per 500 gramIngrediënten Bestellen
Total RecoveryMuscle Concepts€ 29,90
Creatine, vitamines, mineralen en aminozuren
Bestel
Creatine PowderBodylab24€ 9,90Creatine
Creatine MonohydraatXXL Nutrition € 12,95Creatine

Creatine vergelijken, kies de beste creatine

Wil je graag zelf creatine vergelijken? Wij hebben een lijstje gemaakt met de meest bekende creatine supplementen, zodat jij zelf kunt kiezen! Hierbij vinden wij ingrediënten het belangrijkst, omdat kwaliteit voorop staat!

Product
MerkPrijs per 500 gramIngrediënten Bestellen
Total RecoveryMuscle Concepts€ 29,90
Creatine, vitamines, mineralen en aminozuren
Bestel
Creatine PowderBodylab24€ 9,90Creatine
Creatine MonohydraatMyProtein€ 9,96Creatine
Creatine-monohydraatBULK POWDERS€ 10,19Creatine
Creatine MonohydraatXXL Nutrition € 12,95Creatine
Grenade CreatineMuscleFood€ 11,99Creatine
Creatine - CreaPureBody & Fitshop€ 12,50Creatine
Creatine MonohydraatBodystore€ 14,90Creatine
Creatine 100% CreapureFlinndal€ 16,58Creatine
PowerBar CreatineDrogistplein€ 28,69Creatine

Wat doet creatine?

Creatine gaat verzuring en vermoeidheid in de spieren tegen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in de omzetting naar ATP (Adenine Tri Phosphate) naar ADP en energie tijdens een workout. Denk maar aan olie dat tot diesel wordt omgevormd. ATP is de enige energievorm voor de spieren. Als je meer creatine in de spieren hebt opgeslagen betekent dat het lichaam meer ATP kan omzetten in energie, waardoor je spieren minder snel zullen verzuren.

Voordelen van creatine

  • Voorkomt vermoeidheid en snelle verzuring van de spieren
  • Sneller herstel na een training
  • Beter uithoudingsvermogen
  • Zorgt voor een explosie aan energie voor een korte tijd
  • Verhoging van de spiermassa

Wanneer kun je een creatine supplement gebruiken?

Het doel van een creatine supplement is het verhogen van je energievoorraad voor de training. Waar je normaal 6 of 8 herhalingen doet, doe je met extra creatine 2 of 3 herhalingen meer. Dankzij het verhogen van je herhalingen zal je spierkracht vergroten. Binnen een aantal weken kun je meer herhalingen doen of een zwaarder gewicht gebruiken,

Na de training is je energielevel laag, logisch, want je hebt alles van je spieren gevraagd. De spieren hebben al hun energievoorraad verbruikt. Het is nu zaak om die energievoorraad weer aan te vullen. Deze kan je door middel van een creatine supplement aanvullen (bijv. post-workout), maar ook door de juiste voeding die creatine bevat. Dit kan zijn vlees of visgerecht.

Voor wie is creatine bedoeld?

Voor elke soort sport kan creatine gebruikt worden. Denk aan duursporten (hardlopen, wielrennen, zwemmen etc), krachtsporten (fitness, bodybuilding etc) en intervalsporten (voetbal, tennis, basketbal, hockey etc.). Het vergroot niet alleen de spierkracht, maar ook het uithoudingsvermogen. Niet elke sport draait om spieren vergroten.

Creatinevormen

Er zijn verschillende vormen van creatine op de markt. Niet elke vorm is even effectief. De zuiverste vorm van creatine, is de creatine monohydraat. Monohydraat wordt ook als de beste creatine gezien. De meeste onderzoeken zijn gedaan met deze vorm van creatine.