Elke (kracht)sporter kent het sportsupplement eiwitshakes wel. Een eiwitshake is niets meer dan eiwitten met melk of met water. Voor en na de training wordt een eiwitshake gemaakt en gedronken. Waarom wordt toch elke keer een eiwitshake ingenomen? Als we goed eten krijgen we toch ook genoeg voedingsstoffen binnen om een resultaat te boeken? Lees nu verder waarom een eiwitshake een goede aanvulling is naast je dagelijkse voeding!

Wat zijn eiwitten? 

Eiwitten zijn bouwstenen voor de spieren en je lichaam. Eiwitten hebben een herstellend vermogen van de spieren na een wedstrijd of training, maar zijn ook belangrijk voor de groei van de spieren en kunnen als brandstof gebruikt worden voor het lichaam.

Aminozuren zijn op haar beurt weer een bouwstof voor de eiwitten. De aminozuren zorgen ervoor dat de spieren voorzien zijn en worden van energie en hebben een transportfunctie.

Wat doen eiwitten?

Zoals hierboven uitgelegd, hebben eiwitten een herstellende, opbouwende functie. Echter heeft eiwit meerdere functies, want eiwitten zijn ook verantwoordelijk voor de werking van het immuunsysteem. Eiwitten zijn onderdeel van anti-lichamen in het bloed. De anti-lichamen zijn bouwstoffen voor het immuunsysteem.

Inname van eiwitten

Voor ieder persoon ligt de inname van het aantal eiwitten anders. Uit onderzoek is gebleken dat er per lichaamsgewicht een x-aantal gram eiwitten per dag moet worden ingenomen. Daarnaast is er ook nog een verschil van eiwitinname bij mensen die niet sporten en mensen die wel sporten. Sport je veel, dan ligt het x-aantal gram eiwitten hoger dan bij een niet-sporter. Voor een niet-sporter wordt er 0,80 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag aanbevolen. Voor regelmatige sporters en met name krachtsporters wordt 1,2 gram eiwit aanbevolen.

Hieronder een voorbeeld van een niet-sporter en een sporter.

Niet sporter:

Lichaamsgewicht 80 kg * 0,8 gram eiwit = 64 gram eiwit per dag

Regelmatige sporter:

Lichaamsgewicht 80 kg * 1,2 gram eiwit = 95 gram eiwit per dag

Overschot aan eiwitten

Dit kan betekenen dat sporters via je dagelijkse voeding niet genoeg eiwitten binnen krijgen. Om dit aan te vullen kunnen eiwitshakes een prima aanvulling zijn. Voor niet-sporters is dit veelal niet noodzakelijk. Bij een te hoge inname van eiwitten is de kans aanwezig dat je een overschot hebt aan eiwitten. Een overschot van eiwitten leidt tot een omzetting naar vet. Voor zowel sporters als niet-sporters is dit zeer af te raden. Sport je niet veel, probeer dan eerst naar je dagelijkse inname van eiwitten via voeding. Ligt die rond de aanbevolen inname, dan is aanvulling van eiwitten via een eiwitshake niet nodig. Kom je via je voeding niet aan je aanbevolen hoeveelheid eiwitten? Dan is een eiwitshake zeker aan te raden!

Welke eiwitshake past bij mij?

Elke sporter die behoefte heeft aan extra aanvulling van eiwitten dubt wel eens over welke eiwitshake bij hem of haar past. Er zijn tal van aanbieders die eiwitshakes willen verkopen. De een promoot met “De lekkerste eiwitshake van Nederland!” en de ander met “De goedkoopste eiwitshakes van Nederland koop je hier!”. Over deze leuzen valt altijd iets te zeggen. De lekkerste eiwitshake is gemaakt om lekker te vinden, de goedkoopste is gemaakt om zo goed koop mogelijk te produceren.

De meeste lekkere eiwitshakes zijn gemaakt van zoetstoffen, smaakstoffen en andere toevoegingen. Vaak zijn deze toevoegingen overbodig als je de shakes gebruikt om een beter resultaat te boeken. De zoetstoffen en smaakstoffen bestaan vaak uit veel suikers. Sporters die serieus met lichaamsgewicht en vetpercentages bezig zijn, is een “lekkere” eiwitshake uit den boze. Suikers zijn niet goed voor het lichaam, omdat je al snel te veel suikers binnen krijgt. Bij een overschot worden suikers opgeslagen als vet. Van de zoetstoffen valt soms ook te zeggen dat het chemische stoffen zijn. Ben je op zoek naar een lekkere eiwitshake en ben je minder bezig vetpercentages en gewicht, dan zijn deze shakes natuurlijk aan te raden.

Ook van de goedkoopste eiwitshakes valt wat te zeggen. De term “goedkoop” duidt vaak op goedkope ingrediënten om de kosten van de shake zo laag mogelijk te houden. Dit kan bijvoorbeeld de kwaliteit van de “whey eiwitten” aantasten. Heb je weinig te besteden of hebben de eiwitten voor je als sporter een lage prioriteit dan zijn goedkope shakes zeker aan te raden.
Ben je sporter en wil je het maximale uit je zelf halen? Ga voor eiwitten van goede kwaliteit. Ga op zoek naar aanbieders die eiwitten met Whey Hydrolisaat. Dit is de puurste vorm van whey eiwit. Dit eiwit wordt ook snel opgenomen door het lichaam, dankzij de pure vorm hoeft er weinig verteerd te worden. Sommige kwalitatieve eiwitten hebben ook nog een superfood als interessante toevoeging. Bijvoorbeeld spirulina. Dit zorgt voor hoge productiekosten, dus heb je te maken met dure eiwitten.