Je gaat sporten, maar voor het sporten is het belangrijk om een goede basis te leggen qua voeding. Je stelt jezelf de volgende vragen:

  • Moet ik eten voor sporten of pas gaan eten na sporten?
  • Wat is nou goede voeding om optimaal te kunnen presteren tijdens de wedstrijd of training?
  • Wanneer moet ik gaan eten?

Moet ik eten voor sporten of na het sporten?

Sporten op een lege maag is niet verstandig. Stoffen die nodig zijn om energie te verbranden zijn dan niet in voldoende mate aanwezig. Het is zelfs mogelijk dat je voortijdig moet stoppen met de training of de wedstrijd, flauw valt of duizelig wordt. De oorzaak hiervoor is dat je glucosegehalte in je bloed aan de lage kant kan zijn. Ook is te veel eten voor het sporten niet verstandig, maar dat wordt later uitgelegd.

Wat moet ik voor het sporten eten om optimaal te presteren?

Goede voeding levert veel voordelen op tijdens het sporten. Eten voor sporten moet onder andere de volgende voordelen leveren:

✓ Het levert energie
✓ Lichaam gaat in een betere conditie komen
✓ Je gaat je fitter voelen
✓ Bevorderd de groei van spieren

Let bij het innemen van voeding op voldoende en goede koolhydraten. Dit is helemaal belangrijk bij het “eten vóór sporten”. Koolhydraten zorgen voor de energielevering in de spieren. Koolhydraten worden omgezet in glucose en glucose wordt vervolgens weer als energie opgeslagen, zodat je het langer voorzien bent van energie. Vermijd in alle gevallen suikervrije maaltijden en tussendoortjes.
Goede voeding en de juiste maaltijden voor het sporten kan zeer variërend zijn. Voor elk individu en iedere sporter is de hoeveelheid voeding en voedingsstoffen verschillend. Toch heeft iedereen brandstoffen, bouwstoffen en vitamines nodig.

Het is van belang om gezonde koolhydraten en onverzadigde vetten in te nemen. Deze zorgen voor de brandstof. Die zijn nodig ongeacht de sport die je uitoefent. Kijk goed op het etiket van het product op de voedingstoffen. Goede koolhydraten zijn te vinden en aardappelen, pasta’s, zoals macaroni en spaghetti.
Met brandstoffen alleen red je het niet, want bouwstoffen zijn net zo noodzakelijk. Goede bouwstoffen bevatten eiwitten. Eiwitten vind je voornamelijk in ei, melk en zuivel producten, maar ook in mager vlees en rijst.

Vitamines worden veelal gevonden in groenten en fruit. Mocht je niet een groente- of fruiteter zijn is het ook mogelijk om de vitamines in te nemen door middel van smoothies of supplementen in tabletten of poedervorm gemengd met water. Vergeet naast het eten niet voldoende te drinken. Voor een sporter is gemiddeld tot 2 tot maar liefst 3-4 liter water essentieel. De hoeveelheid hangt af van de intensiteit en hoeveelheid vocht dat wordt verloren door te zweten. Je moet hier te alle tijden “tegenop drinken”.

Wanneer moet ik gaan eten?

Houdt in de gaten wanneer je je gaat inspannen wanneer je het beste kunt eten. Om maagklachten te voorkomen is het verstandig om ongeveer 1 tot 1,5 uur voor het sporten geen uitgebreide maaltijd te nemen. Het is wel mogelijk om een uur voor het sporten een lichte “bite” te nemen. Zorg dat dit een gezonde bite is met als voorkeur licht verteerbare producten.

Indien je te veel eet voor de training is de kans op maagklachten een gevolg. Je hoort voetballers soms wel zeggen dat ze last krijgen van hun milt. Dit komt, omdat je lichaam de maaltijd nog niet voldoende heeft verteerd en tegelijkertijd je lichaam brandstoffen tot zich neemt om energie te vergaren.