Ben jij op zoek naar een personal trainer? Op deze pagina wordt uitgelegd wat een personal trainer doet en welke kwaliteiten iemand moet beheersen om een goede personal trainer te zijn. Daarnaast is voeding ook heel belangrijk, dus daar wordt ook verder op ingegaan. Als laatste worden de verschillende locaties besproken waar je personal training kan krijgen.

Wat doet een personal trainer?

Heb jij extra hulp nodig bij het behalen van je doel? Lukt het niet om jouw doel te behalen? Of wil je net een stapje verder gaan dan de rest? Dan is een personal trainer iets voor jou!
Een personal trainer is een coach die jou extra aandacht geeft bij het behalen van specifieke doelstellingen. De 4 hieronder genoemde onderdelen behoren thuis in het vak van personal training:

 • Beweging
 • Voeding
 • Mental coaching
 • Pijnklachten en blessures

personal training

Er bestaan veel soorten doelstellingen die je als doel kan hebben. Hierbij zijn een aantal verschillende doelstellingen waar een personal trainer (PT) bij kan helpen:

 • Afvallen
 • Conditietraining
 • Het verbeteren van je gezondheid
 • Explosiviteit verhogen
 • Sterker worden
 • Coördinatietraining
 • Spiermassa aankomen

Kwaliteiten van een personal trainer

Er zijn bepaalde kwaliteiten waar een personal trainer aan moet voldoen om jou zo goed mogelijk te begeleiden in het proces van het behalen jouw fitnessdoel.

Door samen afspraken te maken is er structuur. Dit zijn afspraken zoals welke spiergroepen er getraind gaan worden, welke oefeningen hiervoor worden gebruikt en welke dagen en tijden er wordt getraind.

Flexibel zijn als personal trainer is ook een belangrijke eigenschap. Iedereen heeft een ander doel, jij wil misschien wel in spiermassa aankomen, terwijl de ander juist weer buikvet wil verliezen. Daarom heeft iedereen een specifiek traject dat hij of zij moet afleggen om zijn of haar doel te behalen. Bij het behalen van jouw fitnessdoel zullen er altijd obstakels onderweg plaatsvinden, de uitdaging van een PT is door middel van begeleiding jou te helpen deze obstakels te overwinnen.

Goed kunnen omgaan met mensen is tegenwoordig steeds belangrijker geworden. Een personal trainer die makkelijk praat en behulpzaam is, kan makkelijk een goede band met jou opbouwen. Dit is juist zo belangrijk omdat mentaliteit net zo belangrijk is geworden als het fysieke gedeelte. Als laatste is de sleutel tot succes: passie!

Doordat de personal trainer passie heeft, beïnvloed dit jouw mentale gesteldheid op een positieve wijze. Dus als jij een extra duwtje in de rug nodig hebt om tot het maximale te gaan, dan is de PT er voor jou om echt alles uit je te halen wat erin zit.

Hoe voeding helpt bij personal training

Gezond eten heeft invloed op de mentale gesteldheid van je lichaam. Vitamines, mineralen, en vetzuren hebben een positief effect op de mentale gesteldheid. Deze voedingsstoffen helpen bij stress en ontstekingen te verminderen. Al deze voedingsstoffen hebben ook een positief effect op de gezondheid van je darmen, je darmflora en daardoor ook je stemming.

Voeding heeft veel invloed op het behalen van jouw fitnessdoel. Door het samenstellen van een gespecialiseerd voedingsschema kun je de effecten van de training versterken. Door het innemen van genoeg eiwit na de training zal dit spiergroei stimuleren. De optimale hoeveelheid gram eiwit ligt tussen de 20 en 40 gram eiwit. Onderzoek [1] toont dat inname van een hoge kwaliteit eiwitbron van 0,25 gram eiwit per kg lichaamsgewicht optimaal is voor maximaliseren van de snelheid van de spiereiwitsynthese tijdens het herstellen van een weerstandsoefeningen onder jongvolwassenen.
Hoewel er geen duidelijke overeenstemming is over de hoeveelheid eiwitten die een oudere volwassen moet innemen, blijkt uit onderzoek dat er een hogere hoeveelheid eiwit nodig is voor oudere volwassenen om hetzelfde te bereiken. Voor oudere volwassenen ligt de optimale hoeveelheid gram eiwit 0,40 gram per kg lichaamsgewicht.

Heb jij hulp nodig met het behalen van je fitnessdoel door een voeding- en trainingsschema? Bepaalde personal trainers, zoals personal trainer en voedingsspecialist Wesley Kelder, bieden ook ondersteuning bij voeding. Niet alle personal trainers bieden dit aan. Het is handig om even na te vragen of dit mogelijk is, want voeding is een belangrijk aspect van je gezondheid en training prestaties.

Personal training op verschillende locaties

Door heel Nederland zijn er personal trainers gevestigd, daarom is de keuze aan jou voor welke jij kiest. Dit ligt natuurlijk volledig aan waar je woont of de plek waar je graag personal training wil krijgen. Omdat er zoveel soorten personal trainers zijn is het de beste keuze om te kiezen voor iemand die verstand heeft van zowel alle soorten voeding als alle soorten trainingen. Tussen 2017 en 2022 is er een forse stijging te zien in het aantal personal trainers, in 2017 was dat nog 6.358 en in 2022 was dat alweer 11.588.

Het is handig als er op meerdere plekken personal training kan worden gegeven. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor personal training via Muscle Concepts, is dit mogelijk. Zij geven personal training in Hoorn en Zwaag, Purmerend, Amsterdam en Zaandam. Echter, dit is niet mogelijk bij alle personal trainers. Weet je niet zeker wat de mogelijkheden zijn? Vraag hier dan naar en bespreek de opties.

[1] Klik hier voor het onderzoek: What is the Optimal Amount of Protein to Support Post-Exercise Skeletal Muscle Reconditioning in the Older Adult?