Tennis

Tennis

De tennissport word door mensen vaak beschreven als een saaie sport waarbij de bedoeling is om gewoon even een balletje over een netje heen en weer te slaan. Dit is een typische omschrijving van iemand die nog nooit de tennissport in het echt heeft ervaren. Tennis is en blijft één van de moeilijkste balsporten die er bestaat. Naast dat het één van de moeilijkste sporten is, is het ook een van de duurste sporten ter wereld. De tennissport is in Engeland ontstaan en werd toen alleen door rijke mensen beoefend. Door de sportevolutie en sportontwikkeling is dit in het hedendaagse leven anders geworden. Wimbledon, Australian Open, Roland Garros en US Open zijn de vier grootste tennistoernooien ter wereld en worden ook wel de vier Grandslams genoemd. Tennis is zowel een individuele sport als een teamsport. Tennis bestaat uit enkelwedstrijden (één tegen één) en dubbelwedstrijden (twee tegen twee). Beiden varianten zijn qua regels en puntentelling hetzelfde, maar het verschil is dat er bij dubbelwedstrijden het volledige speelveld wordt gebruikt dan bij enkelwedstrijden. Het is de bedoeling om de bal over het net en in de juiste vak te slaan. Om succesvol te kunnen zijn in de tennissport is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen techniek, tactiek, mentale instelling, training, discipline, rust en een goede voeding! In dit artikel wordt duidelijk uitgelegd hoe een tennisser om moet gaan met zijn of haar voeding en wat het beste is om voor, tijdens en na de training of wedstrijd te eten of drinken.

Tennis en voeding

Bij de tennissport wordt het volledige menselijk lichaam gebruikt. Het maakt niet uit of tennis met een recreatieve doel of prestatieve doel wordt beoefend. In beiden gevallen wordt er beroep gedaan op het volledige menselijk lichaam. Explosiviteit, interval en kracht uithoudingsvermogen zijn begrippen die geassocieerd worden met de tennissport. Om het lichaam op deze intensieve inspanning voor te bereiden is een goede voeding essentieel van belang.

Wat heeft het lichaam van een tennisser nodig?

Zoals eerder vermeld is, worden alle spieren in het menselijk lichaam gebruikt bij het beoefenen van de tennissport. Dit betekent dat een tennisser erg veel van zijn lichaam vraagt. Om deze intensieve inspanning aan te kunnen moet het lichaam voorzien van een basis. Deze basis bestaat uit water, vitamines, mineralen en koolhydraten.

Het is algemeen bekend dat water zeer belangrijk is voor een sporter. Bij een intensieve inspanning verliest het lichaam veel vocht en heeft het dus een goede voorraad nodig om te kunnen blijven hydrateren. Dit is uitermate belangrijk voor tennissers! Bij tennis wordt er onder verschillende weersomstandigheden gespeeld. Spelen in warme weersomstandigheden hoort hier dus ook bij en vocht speelt hierbij een zeer grote rol. Een normaal persoon moet circa 2 liter water per dag drinken. Voor een sporter, in dit geval een tennisser, is de basis 2,5 tot 3 liter water per dag. En daarnaast moet er tijdens trainingen en wedstrijden goed gedronken worden.
Vitamines maken ook deel uit van de basis omtrent sportvoeding. De fout die veel sporters maken is dat zij hopen hun prestaties en resultaten te verbeteren door vitamines in overmaat in te nemen. als er geen tekort is aan vitamines in het lichaam word het door het lichaam afgescheiden. Een sporter heeft als basis. multi-vitamine, vitamine C en vitamine E nodig. Dit geldt dus ook voor een tennisser.Het lichaam heeft wat extra vitamine C nodig om de weerstand staande te houden. Na een intensieve inspanning worden de spieren afgebroken en is het menselijk lichaam kwetsbaarder. En vitamine E vermindert de risico op blessures in de spierweefsel. Bovendien hebben vitamine C en E hun rol als anti-oxidanten bewezen en zorgen dus voor bescherming van de cellen en weefsels tegen vrije radicalen (agressieve stoffen) die schade kunnen aanrichten.
Het lichaam van een sporter heeft ook mineralen nodig om optimaal te kunnen presteren. Dit geldt dus ook voor een tennisser. Tenniswedstrijden kunnen erg lang duren en het lichaam kan gaan protesteren. Het hangt er vanaf hoe fit en getraind het lichaam is. Mineralen zoals magnesium, ijzer, zink en calcium vormen de basis voor een sporter als het gaat om mineralen. Maar voor een tennisser zal de mineraal magnesium gedurende lange wedstrijden en trainingen goed van te pas komen. Magnesium vermindert de kans op kramp in de spieren waardoor het lichaam een intensieve inspanning langer kan volhouden.
Koolhydraten, ook wel suikers genoemd, zijn één van de belangrijkste brandstoffen voor de spieren. Zij geven het lichaam veel energie en hebben een positieve werking op de hersenen en rode bloedcellen. Glucose oftewel dextrose of druivensuiker, is de belangrijkste soort koolhydraat voor een tennisser en wordt snel opgenomen in het bloed. Dit betekent dat het lichaam snel tot direct wordt voorzien van energie.

Wat is belangrijk om te eten voor een tennistraining of tenniswedstrijd?

“Een goede resultaat, begint bij een goede voorbereiding.” In je voorbereiding moet voeding bovenaan je lijstje staan naast het gereed hebben van je rackets, snaren, grips, kleding enz. Hieronder staan een aantal punten die je moet doorlopen om jou lichaam van een goede voorbereiding te kunnen voorzien.
Eet een koolhydraat rijke maaltijd. Pasta is een goed voorbeeld
Neem je voedingssupplementen in om je lichaam van een goede basis te kunnen voorzien. Denk aan multi-vitamine, vitamine C, Vitamine E, visolie, Magnesium
Drink genoeg water zodat je lichaam al vooraf over een goed voorraad vocht beschikt Bij warme weersomstandigheden is dit heel belangrijk
Een uur voor de wedstrijd zou je nog een volkoren broodje kunnen eten

Wat is belangrijk om te eten tijdens een tennistraining of tenniswedstrijd?

Tijdens een training of wedstrijd is het balans tussen hydratatie en elektrolyten erg belangrijk. Hoe langer een wedstrijd duurt hoe belangrijker deze balans wordt. Sodium en Chloride (zout) zijn de elektrolyten die sporters in grote hoeveelheid kwijtraken tijdens het zweten. Het zelfde geldt voor vocht. hieronder staan een aantal punten waar je rekening mee dient te houden.
Blijf goed water drinken in de rustmomenten. AA, Extran of Aquarius mogen ook, als het maar in combinatie is met water
Neem eten mee op de baan. Een banaan of een volkoren boterham zijn goede voorbeelden
Bij warme weersomstandigheden en bij het spelen van lange wedstrijden is het zeker handig Dextro en Boullion in jou tas te hebben. Boullion dient gemengd te worden met water zodat het gereed is om in te nemen. Bouillion zorgt ervoor dat de elektrolyten op peil blijven. Dextro beschikt over een hoge dosis dextrose (druivensuiker) die door het lichaam snel wordt opgenomen die tot aanvulling van het energiegehalte in het lichaam zal leiden

Wat is belangrijk om te eten na een tennistraining of tenniswedstrijd?

Na een wedstrijd gaat het erom hoe goed en hoe snel een lichaam herstelt. Het hangt natuurlijk vanaf of je nog een wedstrijd moet spelen. Hieronder staan een paar punten die opgevolgd kunnen worden na een wedstrijd (geldt ook voor als je nog een wedstrijd moet spelen).
Neem direct na een wedstrijd 1 of 2 AA’s, zodat de energiegehalte meteen weer op peil is.
Neem binnen een half uur na afloop van je wedstrijd of training een eiwitshake. Dit kan in combinatie met een post-workout supplement.
Eet een koolhydraat rijke maaltijd.

Voor Tennissers kunnen de volgende supplementen interessant zijn.

  Eiwitten voor activiteit en na activiteit voor spierherstel
 • Aminozuren voor verspreiding van de gezonde vitamines en mineralen
 • Dextrose oftewel druivensuiker voor snel opneembare koolhydraten
 • Visolie voor gezonde vetten
 • Multi-vitamine voor de juiste vitamines om te presteren
 • Calcium voor goede en sterke botten
 • Magnesium voor ontkramping van de spierweefsel
 • Post-workout voor een optimale spierherstel
 • Vitamine C voor het behouden van een hoge weerstand en voor de werking als antioxidant
 • Vitamine E om de risico op blessures te verminderen en voor de werking als antioxidant