Voedingssupplementen zijn belangrijk om ieder lichaam om vitamines, mineralen, eiwitten, bouwstoffen, aminozuren etc. aan te vullen. Deze hebben alleen een positieve invloed op:

 • Herstel
 • Prestaties
 • Uithoudingsvermogen
 • Spiergroei & Spierontwikkeling

Voedingssupplementen zijn niet alléén voor fitnesssers of bodybuilders, maar worden gebruikt in bijna alle sporten. Sowieso gebruiken bijna alle topsporters verschillende voedingssupplementen ofwel sportsupplementen om hun herstel en prestaties te bevorderen.

Wanneer je veel sport / traint, kortom lichamelijk erg actief bezig bent, is het erg moeilijk om je lichaam te voorzien van alle benodigde voedingsstoffen om optimaal te herstellen. Tijdens sporten worden er namelijk vitamines, mineralen en eiwitten afgebroken. Het is extreem belangrijk om deze voedingsstoffen weer aan te vullen. Wanneer je lichaam een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen zal het tijdens de training of wedstrijd niet optimaal functioneren. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot: slechtere prestaties, blessures, vermoeidheid, verzuringen, spierkrampen en een dalende weerstand.

Populaire voedingssupplementen

De meest gebruikte en meest populaire voedingssupplementen zijn achtereenvolgens:

 • Eiwitshakes
 • BCAA & Aminozuren
 • Creatine
 • Pre-workout
 • Post-workout
 • Multivitamine
 • Magnesium
 • Calcium
 • Zink

Er zijn natuurlijk veel meer spotsupplementen, maar het bovenstaande lijstje is in Nederland de meest gangbare en veruit de meest populaire producten.

Eiwitshakes, BCAA, Aminozuren

Eiwitshakes, BCAA en aminozuren blends worden gebruikt voor onder andere spierherstel en ontwikkeling (droge) spiermassa. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor spieren, spiergroei en spierherstel. De eiwitten zelf zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren waaronder BCAA’s.

BCAA (“Branched Chain Amino Acids”) zijn 3 essentiële aminozuren die dienen als brandstof voor het lichaam en spierbewegingen. BCAA gaan spierafbraak tegen en ondersteunen de bouw van droge spiermassa wat belangrijk is in iedere sport!

Creatine

Creatine is een stof dat het lichaam zelf aanmaakt (in de lever) en ondersteund spierbewegingen. Creatine is een stof dat energievoorzieningen van spier en zenuwcellen ondersteund. Creatine verbetert de prestaties van spieren tijdens sterke kortdurende krachtinspanningen. Ook zorgt dit sportsupplement ervoor dat je net wat extra herhalingen kan maken, dus net wat extra uithoudingsvermogen. Anders gezegd, dit kan het verschil maken tussen winst en verlies in een wedstrijd.

Pre-workout

Een pre-workout wordt ongeveer 15 minuten vóór het begin van een training gedronken met als doel: meer energie, meer uithoudingsvermogen (en soms een hogere bloedcicrulatie) gedurende de gehele training.

Post-workout

Post-workout supplementen zijn supplementen die na de training of na de wedstrijd worden genuttigd. Het voornaamste doel van een post-workout is om het lichaam aan te vullen van de benodigde stoffen. Dit kan zijn creatine, BCAA, vitamines, mineralen etc. Echter is een goede post-workout shake een perfecte combinatie van alle beschreven stoffen.

Wanneer zijn sportsupplementen voor mij interessant?

Voedingssupplementen ofwel sportsupplementen zijn interessant voor iedereen die meerdere malen per week actief bezig is met zijn of haar sport. Dit geldt voor alle soorten sporten. De meest populaire sporten in Nederland, waar veel sportsupplementen worden gebruikt zijn onder andere: fitness, voetbal, tennis, wielrennen, hardlopen, vechtsport e.a.

Zoals je ziet zijn het totaal uiteenlopende sporten. Dit komt door het feit dat het lichaam, zoals bovenstaand uitgelegd, in iedere sport eiwitten, vitamines en mineralen afbreekt tijdens heftige inspanningen. Een goed dieet in combinatie met de juiste voedingssupplementen / sportsupplementen zal een sneller en optimaal herstel met zich mee brengen. Dit resulteert natuurlijk weer in een verbetering van prestaties!